Над 60 са жертвите при пожарите в Атина, стотици са ранени

Огънят настъпва към плажа

Повечето загинали са попаднали в огнения капан в района на курортното градче Мати, на 40 км североизточно от Атина, в домовете или в колите си

Премиерът Ципрас призна, че ситуацията е извън контрол. Кризисен щаб е сформиран в посолството на България

 

Увеличава се броят на загиналите в пожарите край Атина. По официална информация на кмета на Рафина Евангелос Бурнус загиналите вече са над 60 души. Сред тях е и 6-месечно бебе, което е починало от задушаване.

Пораженията от пожара

По първоначални данни 16 от жертвите са непълнолетни. Четирима от загиналите са се удавили, а останалите са били погълнати от огнените пламъци. Над 160 души са настанени в различни болници с много тежки изгаряния, като 11 от тях са в критично състояние.

Спасителните екипи изнасят трупа на един на загиналите.

Снимките от местата на пожара показват изтощени хора на брега сред гъстия дим, чакащи да бъдат спасени от военни кораби, изпратени от гръцкото Министерство на отбраната, за да помогнат в евакуационните усилия. Изображенията показват отчаяни хора, които се намират на брега на морето, а една снимка показва тъжно куче, свило се на скала в средата на водата. Разказва българинът Съби, оцелял по чудо в огнения ад в Гърция: „Голям ужас, жертвите ще се увеличават!“

Най-малко 49 са разпознатите жертви от пожарите в Атика, предава гръцката емисия на телевизия Еuronews, като уточнява, че ранените са 156, от които 11 са в критично състояние. 16 деца са били настанени в лечебни заведения без опасност за живота. Според фоторепортера на националната агенция АПЕ – МПЕ Пантелис Саитас „само на 15 метра от морето се виждат купчини от овъглени трупове на хора, които очевидно са се опитвали да стигнат до водата“. Полицейски сили са отцепили района на крайбрежната зона в залива Аргири Акти.

Най-малко 24-ма души са загинали в пожарите, бушуващи около Атина, съобщи предната нощ по телевизията говорител на гръцкото правителство, цитиран от „Франс прес”. По-късно кметът на Атина съобщи, че има още 26 жертви, изгорели в таверна.

Повечето загинали са попаднали в огнения капан в района на курортното градче Мати, на 40 км североизточно от Атина, в домовете или в колите си, добави говорителят. Ранените са над 104-ма, 11 от тях тежко, 16 от пострадалите са деца.

Потушаването на огъня е продължило цялата нощ.

“Време е за борба срещу пламъците”, заяви по-рано премиерът Алексис Ципрас, който съкрати посещението си в Мостар, Босна, за да се върне в Атина. ТАСС цитира премиера, че пожарите са извън контрол. Ципрас добави, че 600 пожарникари са били разгърнати вчера по трите огнени фронта. Два от тях са продължили да се разрастват през нощта около Мати и на около 55 км западно от столицата, близо до Кинета, покрай магистралата към Коринтския канал. Спасителните операции по въздуха, с участието на осем самолета и девет хеликоптера, са прекратени през нощта. Ципрас изрази тревога от едновременното пламване на пожарите, което породи предположения, че може би те са криминални, посочва АФП.

“С напредването на спасителните работи има опасност да бъдат открити нови жертви, нощта ще бъде дълга”, каза служител на пожарната. Девет катера на бреговата охрана, два военни кораба и десетки частни лодки, подпомагани от военни хеликоптери, са мобилизирани на пристанището Рафина, недалеч от Мати, за евакуация на граждани и туристи, избягали от огнената стихия по плажовете и в морето, добави той. Те са прехвърляни в хотели и военни обекти.

Заради жертвите президентството отмени приема, който трябваше да се състои снощи по повод възстановяването на демокрацията в Гърция през юли 1974 г.

Според генералния секретар на Гражданската защита Янис Капакис пожарите са раздухвани от ветрове със скорост до 100 км/ч, което прави ситуацията екстремна.

Във връзка с усложнената обстановка МВнР препоръчва на българските граждани, пътуващи или пребиваващи в районите на пожарите, да се информират предварително за актуалната ситуация, да избягват засегнатите от огнената стихия места и да спазват стриктно указанията на местните власти.

Посолството на Република България в Гърция е в постоянен контакт с местните власти и следи развитието на обстановката. Български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на телефоните на мисията: +30 210 67 48 105, +30 210 67 48 106, +30 210 67 48 107.

Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев разговаря с временно управляващия българското посолство в Атина Веселин Иванов във връзка със ситуацията с пожарите, бушуващи на територията на Гърция, съобщиха от МВнР.

Десетки коли са изпепелени.

По разпореждане на заместник-министъра в дипломатическата ни мисия е сформиран кризисен щаб, който ще бъде на разположение на българските граждани, пътуващи или пребиваващи в Гърция.

Тъжно куче, спасило се на камък в морето.

По-късно стана ясно, че 73-годишна българска гражданка е пострадала вследствие на огромните пожари в района на гръцката столица Атина. Тя е с изгаряния, настанена е в болница, без опасност за живота. Българското посолство е в контакт с близки на нашата сънародничка и е в готовност да окаже необходимото съдействие, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи, но не уточниха подробности за нея.