Плесен разяжда 174-годишната църква в Благоевград, арх. Коста Сандев: Ще загубим ценни стенописи, свещи са опушили тавана

Арх. Коста Сандев

С осигуряването на финансиране за спешна реставрация се е заел Неврокопският митрополит Серафим

Влага и мухъл съсипват ценните стенописи в 174-годишния храм “Въведение Богородично” в Благоевград. Таванът пък е опушен от паленето на множество свещи, тъй като това е единствената църква в града. Тук идват не само благоевградчани, но и много туристи, тъй като светата обител е национален паметник на културата.

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов посрещна преди време делегация от Белгия, на която показа благоевградската църква.

„Църквата се нуждае от спешна реставрация, ако не искаме да загубим ценните стенописи в нея. Проблемът е, че под сградата има подпочвени води, а дренажите са стари и трябва да се ремонтират”, твърди архитект Коста Сандев, който е член на Българския национален комитет на Международния съвет на паметниците на културата и забележителните места (ИКОМОС). За проблема преди 3 години алармира Църковното настоятелство, което изпрати писмо до Комисията по вероизповедания с настояване да се заделят необходимите средства за ремонт на сградата. Но пари така и не бяха отпуснати. С осигуряването на финансирането се е заел Неврокопският митрополит Серафим, споделиха благоевградски свещеници. Трябва най-напред експерти от Националния институт за недвижимо културно наследство да дойдат и да извършат оглед, да опишат нанесените щети. След това да се предприемат веднага действия по спасяването на ценните стенописи, пише Кмета бг. „Най-пострадала от плесента е южната стена на църковната сграда, където част от тях са унищожени напълно и там от боята е останал само прах. Влагата се увеличава бързо и ако не се вземат мерки, стенописите ще бъдат безвъзвратно загубени за идните поколения”, категоричен е архитект Сандев.