Самоковци треперят да не ги залее ново наводнение, Валентин Милушев: Коритото на р. Боклуджа се разпада, обрасло е с дървета

Миналата година бе обявено бедствено положение в Самоков заради наводнението, сега самоковци също се страхуват реката да не прелее.

Второто обжалване за големия ремонт на пътя Самоков-Дупница за 28 млн. лв. приключи, предстои да се отворят офертите

Самоковци живеят в страх да не ги застигне наводнението от миналата година. Те се оплакаха на ГЕРБ депутата Валентин Милушев от лошото състояние на речното корито и алармираха за нуждата от спешен ремонт. „Имаше препоръки да се направи оглед на коритото на река Боклуджа. Коритото е с нарушена цялост, камъните и мазилката се разпадат, има и израснали  дървета. Като цяло коритото има нужда от ремонт.

Пътят Самоков-Дупница е в окаяно състояние.

То се руши вероятно заради обилните валежи и напоследък забелязваме голям приток на вода. Хората основателно са притеснени, за да не прелее Боклуджа и отново да залее къщите им. Аз също живея  в този район, ще търся възможности за разрешаване на проблема. Проблемите на хората ще бъдат поставени от групата на ПП ГЕРБ в ОбС-Самоков на предстояща сесия за тяхното разрешаване. Колкото по-рано се вземат мерки, толкова по-малко средства ще бъдат необходими“, каза Валентин Милушев по време на приемната си.

Припомняме, през юли м.г. в Самоков беше обявено бедствено положение, след като Боклуджа преля и наводни стотици домове. Очакванията на Милушев са местната власт да обърне внимание на сериозния проблем и да се вземат мерки. Жител на Шипочан  постави пред народния представител проблем за непочистено корито на реката, която минава през селото и се влива в язовир „Искър“. Милушев обеща да провери сигнала и обеща, че ще вземе отношение. Друг жител на Драгушиново повдигна проблемите с незаконните сметища на входа на селото. „Инфраструктурата в селото и града също е в критично състояние, дупките са на всеки метър“, оплака се драгушинец. В отговор Милушев коментира: „Разговарял съм с кмета на общината Владимир Георгиев. Той пое ангажимента, че ще бъде ограничено това нещо. Никак не е добре на вход на селото и на града да съществуват нерегламентирани сметища. Това е лицето на града, преминавайки от там, виждаш страшна трагедия“, каза  Милушев.

Лошото състояние на пътя Самоков-Дупница също бе една от дискутираните теми. Милушев отбеляза, че на първия етап е имало едно обжалване по процедурата, второ обжалване също е постъпило и приключило. Той поясни, че предстои отварянето на самите оферти. “Продължава да се работи по проекта. Сумата от 28 млн. лв. има икономически интереси, тя включва реконструкция на нов път. Това, което съм обещал пред гражданите на община Самоков, ще държа да бъде изпълнено. Поетият ангажимент от министър Нанков за пътя Самоков –Дупница е в сила. Той също обеща и както виждате, се работи по пътя Самоков-Боровец, пътната настилка се подмени, остава само да се сложи маркировката”, разясни самоковецът.

Жителка на Самоков сподели, че от доста време имала теч от покрива на многофамилна жилищна сграда и поиска лично съдействие. Тя живее на последния етаж в жилищен блок в кв. “Самоково“ и е най-потърпевша. Жената обясни, че хората от етажната собственост не са искали да й помогнат. Милушев се е ангажирал и с този проблем. Друга гражданка сподели пред него, че при пенсия от 163 лв. с ТЕЛК-ово решение дължала сумата от 10 000 лв. за държавни такси по съдебно дело. Жената не ги е плащала в продължение на 10 години. По нейни думи тя не била информирана през годините по никакъв начин, че дължала първоначално 3000 лв., а впоследствие с лихвите сумата е достигнала 10 000 лв., която е непосилна сума за нея.

На въпроса ГЕРБ готви ли се за местните избори в Самоков и какъв е залогът, Милушев отговори: „За местни избори ще говорим през месец септември. Кандидатът за община Самоков от ПП ГЕРБ ще бъде избран на общо събрание от членовете. Аз имам идея да се направи таен вот, за да има номинации, но последната дума е на централно ниво. Още е рано да се говори за кметски избори“, заяви Валентин Милушев. В края на приемния  ден депутатът Валентин Милушев се ангажира да съдейства, където е в правомощията му, и се ангажира лично да информира хората, които се срещнаха с него, за резултати от проверките и решението на въпросите.