“Часове на борба, единство, кураж и солидарност” сред огнения ад в Гърция

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви тридневен траур за десетките жертви на горските пожари в района на Атина

 

81 загинали, близо 190 пострадали, сред които и деца, и хора в неизвестност, чийто брой не е уточнен. Това бе за изминалия ден трагичната статистика след пожарите в началото на седмицата в Източна Атика в Гърция. В Гърция е обявен тридневен траур.

Има опасения, че броят на жертвите може да нарасне. Спасителни екипи продължават търсенето сред останките от изгорели сгради, а бреговата охрана търси в морето. Много хора са избягали към брега, а някои са навлезли с плуване в морето, за да се спасят от облаците дим.

“Днес Гърция скърби и в памет на тези, които изгубихме, ние обявяваме тридневен траур. Но не трябва да се оставим скръбта да ни съкруши, защото тези часове са часове на борба, единство, кураж и солидарност”, каза Ципрас.

“Нищо и никой няма да бъде забравен, нищо и никой няма да бъде оставен без помощ и подкрепа от държавата”, заяви още Ципрас в телевизионно обръщение, цитирано от АНА-МПА.

“Няма думи, които може да опишат това, което чувстваме в тези часове. Страната преживява неописуема трагедия”, подчерта още гръцкият премиер. Същевременно той призова гръцкият народ да се мобилизира и да се бори.

“Да се опитаме да спасим каквото може да бъде спасено, да се опитаме да победим огъня, да се опитаме да намерим изчезналите хора…”, призова Ципрас. Във връзка с тези си думи премиерът изрази “огромен респект” към усилията на хилядите доброволци, които участват в спасителните операции.

Правителственият говорител Димитрис Дзанакопулос заяви, че 11 от пострадалите са в критично състояние. От 187-те ранени, 23 са деца. Една от най-младите жертви е шестмесечно бебе, починало от задушаване, уточниха официални представители.

По-рано вчера кметът на пристанищния град Рафина, намиращ се източно от Атина, заяви за гръцката телевизия „Скай”, че в пожарите са загинали най-малко 60 души. Той каза, че 1200 къщи са разрушени само в неговия град.

“Спасителните екипи ходят от врата на врата и проверяват за жертви”, каза кметът Евангелос Бурнус. Открили са група от 26 жертви, някои от тях младежи, лежащи близо един до друг на скала, надвесена над брега, посочва в. “Катимерини”.

“Те са се опитали да намерят път за бягство, но за съжаление тези хора и техните деца не са го намерили навреме.

 

Инстинктивно, виждайки вече края, младежите са се прегърнали”,

 

споделя Никос Економопулос, ръководител на гръцкия Червен кръст, за телевизия „Скай“.

Министърът на отбраната Панос Каменос свика Съвета за отбрана, който реши гръцки и съюзнически летателни апарати да помогнат на гражданската отбрана за събиране на данни от местата, които са застрашени от пожари, и евентуално за умишлен палеж, а Върховният съд на Гърция нареди разследване на причините за пожарите в Източна Атика.

 

Версиите за огъня в Гърция: Умишлен палеж… И разчистване на терена? Боровите гори запалени, за да може да се строи на тяхно място?

 

Почти всички пожари в Гърция вече са овладени. В момента пожарникарите проверяват една по една изгорелите къщи. Броят на изчезналите лица е много голям. Това каза кореспондентът на БНР Катя Пеева за усложнената обстановка заради избухналите преди дни пожари.

“Двата най-засегнати града приличат на разрушени след война. Тиражират се две версии – едната е умишлени палежи, целящи дестабилизация на страната. Само за едно денонощие 47 пожара горяха в Гърция. Другата версия, която е по-вероятна, е да са запалени умишлено боровите гори, за да може да се строи на тези места”, категорична е журналистката пред Bulgaria ON AIR. Според нея включването на армията е било ключов фактор за намаляване на жертвите, а до този момент има вече задържани за умишлен палеж лица.

По думите на президента на синдикат “Огнеборец” Венцислав Станков цялата информация от Гърция води до заключението, че поне част от пожарите са запалени умишлено.

“Мисля, че ще има още загинали от бедствието. Голям брой хора все още се издирват. Смятам, че организацията по евакуация на населението не е била проведена добре от гръцките власти. Гърция наскоро е засегната от доста бедствия”, допълни още Станков. Той отбеляза в “България сутрин”, че у нас от октомври месец започва по европейска програма масово обучение на обществото какво точно трябва да се прави при бедствия и аварии.

 

Пострадалата българка: И на война не е било така. Земята беше огън

 

Пред медиите проговори българката, която пострада при пожарите в южната ни съседка Гърция. 73-годишната Елена Иванова разказа за ужаса в страната, в която загинаха десетки.

„Замириса ми на дим, не можех да дишам”, спомня си за ужаса 73-годишната Елена Иванова. „Излязох, видях, че има огън по пътя. Пламнаха колите, всичко гърмеше. Нямате си представа какво беше. И на война не е било така”, разказа Иванова пред Нова телевизия.

„Зет ми се обади и каза да пълзя по земята, но земята беше огън. Духаше го и от едната и от другата страна. Видях един човек, отворих му колата и направо влязох, помолих го да ме кара край морето”, разказва още Елена Иванова.

Когато стигнала до морето, имало хора, които и помогнали. Най-малко 74 са жертвите на пожара, а ранените са близо 190. Властите продължават да издирват оцелели от огнения ад.

 

20 милиона дава Гърция на засегнатите от огнения ад

 

20 милиона евро ще преведе на пострадалите от огнената стихия в областта Атика Министерството на финансите на Гърция. Това е една от серията незабавни мерки, които гръцкото правителство обяви предната вечер, съобщи АНА-МПА.

Правителственият говорител Димитрис Дзанакопулос заяви, че на среща, председателствана от премиера Алексис Ципрас, е била направена оценка на ситуацията и на непосредствените стъпки, които ще бъдат предприети. Той уточни, че Министерството на финансите ще преведе 20 милиона евро по специална сметка на Министерството на вътрешните работи, които ще бъдат предназначени за спешните нужди на засегнатите от пожарите градове. Ще бъде открита и дарителска сметка за жертвите на пожарите, където ще се събират средства както от държавата, така и от частния сектор. Парите ще бъдат използвани за възстановяване на щетите. Участието на държавата ще бъде решено в близките дни.

Решено бе също патрулни екипи, състоящи се от полицаи, пожарникари и войници, да наблюдават засегнатите от пожарите райони. Дзанакопулос добави, че основните мерки, насочени към семействата на жертвите и компенсиране на щетите, ще бъдат обявени в близките дни.