Лекарствата, които „излизат“ на дрегера

24-годишен водач от германския град Дюрен казва, че му причерняло преди очите преди да пострада тежко при маневра за изпреварване. Причината: преди карането мъжът е взел медикаменти. Този случай далеч не е единственият. По данни на фармацевтичната индстурия около една пета от всички лекарства ограничават способността за шофиране. За всяка четвърта катастрофа роля са изиграли именно подобни медикаменти. Много шофьори подценяват риска и забравят да погледнат какво пише на листовката, когато ги мъчат болки, простуда или алергия. Дори медикаменти без рецепта, които на пръв поглед изглеждат напълно безобидни, могат да повлияят на способността за шофиране.

Когато из въздуха летят полени, около 13 милиона германци страдат от алергични симптоми като сълзене на очите или хрема. При тези симптоми помагат антистамини. Те обаче често имат влияние върху реакциите и възприятията и могат да ви накарат да се чувствате уморени и да заспите за секунда. Това се отнася преди всичко за препарати от първо поколение, които имат съставки, подобни на тези при успокоителните. Затова алерголози препоръчват по-новата генерация антистамини като например кортизонни спрейове, които поддържат имунната система нащрек.

Без значение дали става въпрос за летен грип или за простуда през зимата, сиропите за кашлица притъпяват оплакванията. Лекарствени средства с рецепта, които съдържат кодеин, обаче могат да имат нежелания последствия. Реакциите се забавят, очите се настройват по-бавно към промените в светлината – а съгласно закона активните вещества се класифицират като дрога. Ето защо под тяхното въздействие не е позволено да шофиране. И други медикаменти срещу грип за свободна продажба могат да забавят реакциите при шофиране, като причинят замайване. В комбинация с кофеин или други стимуланти те допълнително пречат на действията на шофьора. Водачът дори може да има склонност към рисково шофиране.

Който страда например от високо кръвно налягане, по правило бива подлаган на медикаментозно лечение в дългосрочен план и трябва да бъде под лекарско наблюдение. В началото на терапията могат да се появят проблеми като виене на свят, смущения в зрението и прекалено голяма умора. При препарати за сваляне на кръвното налягане (антихипертоници) при някои пациенти се наблюдават и припадъци.

Канабис срещу хронични болки

Да употребяваш канабис и да шофираш в Германия е позволено единствено ако наркотичното растение е предписано с рецепта – например при силни хронични болки. Често пъти някои пациенти могат да се върнат зад волана само след употребата на канабис. В подобни случаи не може да става дума за състояние на опиянение, тъй като пациентите получават стабилна доза в рамките на дългосрочната терапия. В началото й не бива да се шофира.

Риск от катастрофи след антидепресанти

Освен антиепилептиците и психофармакологичните лекарства антидепресентатите също имат седативно (приспивно) действие и забавят реакциите. Според изследвания най-вече по-старите препарати влошават способностите за шофиране. Така рискът от ПТП става тройно по-голямо. Тогава бдителността при монотонна стимулна дразнимост, например при дълги магистрални преходи, бива редуцирана. В подобни случаи дори малката бира на обяд е табу – тъй като алкохолът изостря действието на медикаментите.

Сънотворни с дългосрочно действие

Успокоителни и сънотворни пречат на работоспособността и на мускулните функции. При тях се налага да внимавате много за времето на действие – някои сънотворни, взети посред нощ, могат да имат действие чак до обяд на следващия ден.

Как да шофираме сигурно?

  1. Консултирайте се с вашия лекар или фармацевт! Дори и медикаменти без рецепта биха могли да имат променливо действие.

  2. Четете внимателно приложената листовка! Производителите на лекарства са задължени да упоменат съставките на медикамента, както и действието му върху водачите.

  3. Дозирайте медикаментите спрямо лекарското предписание и не забравяйте да ги приемате по график.

  4. Забрана за шофиране важи 24 часа след упойка или след разширяване на зениците при очен преглед.

  5. Внимание! Алкохолът може да засили действието на медикаментите или да забави тяхното разграждане!

 

 

 

 

 

 

autobild.bg