Искри в парламента: Сидеров обвини депутат от НФСБ, че го е бутал, той отрича

Валентин Касабов бил бутнал Волен Сидеров в стаята на парламентарната група, оплака се лидерът на "Атака".

Ако исках, за 5 минути щеше да е нокдаун, изкарва ме някакъв психопат, оплака се лидерът на “Атака”

 

Напрежението между партията на вицепремиера Валери Симеонов – НФСБ, и “Атака” в парламента вчера се повиши. Стигна се до твърдения за физически сблъсък. Депутатът от НФСБ Валентин Касабов бутнал лидера на “Атака” Волен Сидеров в стаята на парламентарната група на “Обединени патриоти”, оплака се самият той пред журналисти, които преди това чуваха крясъци отвътре.

“Да, бутна ме! Дойде в стаята на “Обединени патриоти” да ме сблъска, че той седял на този стол. Според мен се държи неадекватно. Преди това аз го питах какво прави с нас, след като не ме признава за председател на парламентарната група. Вчера говори някакви несъстоятелни неща, че аз не съм председател на групата. Аз съм председател и съм избран от цялата група, включително от него. Ако на него не му харесва, да напусне групата”, каза още Сидеров.

Според него Касабов е рупор на Симеонов, тъй като самият той нямал капацитет за самостоятелна дейност.

“Много е важно да уточня, че когато разговаряхме за листите, отстъпих водаческото си място във Варна, където се явявам традиционно, на Валентин Касабов. В знак на добра воля, на джентълменство, и се явих само от Ямбол. Никой не го направи – нито Валери Симеонов, нито Красимир Каракачанов. Сега виждаме как същият Касабов, който би трябвало всеки ден да ми благодари, че му отстъпих мястото във Варна, вчера излиза и се лее пред медиите и ме изкарва някакъв психопат. Касабов говори неуважително, просташки, махленски, обидно за председателя на парламентарната група, за какъвто съм избран от всички”, каза още Сидеров. На въпрос какво ще последва, след като Касабов го е бутнал, той отговори:

“Аз, ако искам да го бутна, точно за пет секунди ще бъде в състояние на нокдаун. От моя страна нищо няма да последва”.

Сидеров добави, че с болни хора няма да се занимава, защото ще си сложи грях на душата. Според него, след като Валентин Касабов не признава групата, трябва да я напусне или да си търси лекар. По думите му той бил човек, който не може да се владее.

“Твърденията, че съм бутнал Волен Сидеров, са измислици”, отрече обаче самият Касабов. На въпрос дали ще напусне парламентарната група, той повтори, че “това са последните измислици на някой човек”.

Скандалът беше предшестван от изказването на лидера на “Атака” предния ден, че вицепремиерът Симеонов не си върши добре работата и трябва да бъде сменен. Очаквано, от НФСБ го защитиха. Лично Касабов пък заяви:

“В този момент не зачитаме Сидеров като лидер на „Обединени патриоти”, защото през тези месеци групата почти не се събира. Вчера Коалиционният ни съвет се събра, но Сидеров го нямаше. Няма търкания, Сидеров минава от време на време в друга реалност. Познаваме си го – от време на време има такива пропадания. Слушаме едни и същи приказки, от филм във филм. През цялото време имитира Валери Симеонов. Ако утре Симеонов реши да се пошегува и да каже, че ще скочи от 18-ия етаж, моля настоятелно Сидеров да не си прави този експеримент”.

Запитан как възприема контрапроверките на Сидеров по Черноморието, който се обяви против законопроекта на вицепремиера за шума, Касабов отговори: “Той може да прави и контрапроверки на извънземни”.

Напрежението между двете партии обаче ескалира заради Закона за приватизацията. Валери Симеонов обяви, че поправките в него, които бяха внесени от депутати от “Атака” и ВМРО, са лобистки и обслужват бизнесмена Кирил Домусчиев. В същото време президентът наложи вето върху въпросните текстове, а от ГЕРБ, които първоначално ги подкрепиха заедно с ДПС, заявиха, че ще се съобразят с тях, за да докажат, че не обслужват ничии интереси.

След скандала в парламента в Министерския съвет започна среща между ГЕРБ и “Обединени патриоти”.

“Задавам въпроса като какъв да идвам на срещата с ГЕРБ? Преди малко питах премиера аз какво да правя и той ме помоли изрично да дойда. Добре, ще дойда, но какъв е смисълът на тази сбирка? Валери Симеонов ще каже ли, че е сбъркал, че е обвинил премиера Борисов, Данаил Кирилов (председател на правната комисия и депутат от ГЕРБ – б.р.) – не. Може да е бил подведен, случва се, всеки греши. Нямам проблем да кажа “извинявам се” и “сгреших”, това не е слабост, а сила. Поведението на Валери Симеонов е антидържавническо, той трябва да каже “извинявай”.

Той уточни, че с колегите му от “Атака” гласуваха против Закона за приватизацията, а Симеонов е сложил върху тях печата, че са лобисти, а премиерът бил зависим от бизнесмени.

“Това е тежка обида… Трябва да се знае, че няма такъв чист светец. Както е казал в една притча Исус Христос – за блудниците, който е чист, да хвърли първия камък”, каза още той по адрес на вицепремиера.