Изследвания показват, че ако човек яде поне по 20 грама ядки дневно, може да намали риска от инфекциозни заболявания със 75%, заболявания на белите дробове – с 52% и на диабет – с 40%, предава „Дарик“. Шепа ядки на ден намаляват и риска от сърдечни заболявания и рак.

Изследванията са проведени с 819 000 души. Според д-р Дагфин Оне, автор на изследването, има трайно намаляване на риска от много различни заболявания, а това е силен индикатор, че има реална връзка между консумацията на ядки и здравното ни състояние. Проучването включва всякакъв вид ядки: орехи, лешници, бадеми, кашу, орехи, шам-фъстък, бразилски орех, фъстъци.

Това, което ги прави толкова полезни, е високото съдържание на протеини, фибри, здравословни мазнини, магнезий, калий, витамин Е и антиоксиданти.

Хранителните вещества в ядките могат също да помогнат за предотвратяване на раковите заболявания, като същевременно намалявят увреждането на ДНК, понижават възпалението и спомагат за регулирането на много процеси в човешкото тяло. Авторите на изследването твърдят също, че ядките намаляват риска от затлъстяване в дългосрочен план .