Яжте шепа от тази храна всеки ден, за да сте здрави!

Изследвания показват, че ако човек яде поне по 20 грама ядки дневно, може да намали риска от инфекциозни заболявания със 75%, заболявания на белите дробове – с 52% и на диабет – с 40%, предава “Дарик”. Шепа ядки на ден намаляват и риска от сърдечни заболявания и рак.

Изследванията са проведени с 819 000 души. Според д-р Дагфин Оне, автор на изследването, има трайно намаляване на риска от много различни заболявания, а това е силен индикатор, че има реална връзка между консумацията на ядки и здравното ни състояние. Проучването включва всякакъв вид ядки: орехи, лешници, бадеми, кашу, орехи, шам-фъстък, бразилски орех, фъстъци.

Това, което ги прави толкова полезни, е високото съдържание на протеини, фибри, здравословни мазнини, магнезий, калий, витамин Е и антиоксиданти.

Хранителните вещества в ядките могат също да помогнат за предотвратяване на раковите заболявания, като същевременно намалявят увреждането на ДНК, понижават възпалението и спомагат за регулирането на много процеси в човешкото тяло. Авторите на изследването твърдят също, че ядките намаляват риска от затлъстяване в дългосрочен план .