Областният управител И. Соколова провери ГКПП «Стрезимировци»: В Перник няма опасност от чума по свинете, ще се изгради антисептична вана за дезинфекция на колите

Проверката на ГКПП „Стрезимировци” и срещата с представители на институциите

Инспекция на ГКПП „Стрезимировци” и за изпълнението на мерките за недопускане на заболяването африканска чума по свинете направи областният управител Ирена Соколова.

Припомняме, че преди седмица със заповед на министъра на земеделието Румен Порожанов и с последваща заповед на губернатора на Перник стартираха дейности, обезпечаващи превенция и сигурност и съвместни проверки на институциите. Областна дирекция по безопасност на храните, Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи, Митнически пункт „Стрезимировци” и Гранична полиция.

Инспекцията констатира, че се прилагат ситуационните мерки за дезинфекция и контрол. На този етап важи забраната за внос на месо, мляко и производните пакетирани и непакетирани продукти. Проверяват се багажи и коли, а при установено наличие на забранени продукти те се изземват, поставят се във фризери и след това се унищожават. Ако такива храни не бъдат декларирани, нарушителите подлежат на глоба или углавно преследване. Осъществява се и абсолютен контрол на движението на животни, като не се допуска превозването им без документи. До този момент няма регистрирани нарушения.

Соколова проведе оперативна среща с директорите и представители на Областна дирекция на МВР, Областната дирекция по безопасност на храните, Областно пътно управление и Гранично полицейско управление – Трън.

“Изграждането на антисептична вана за дезинфекция на автомобилите, както и поставянето на постоянни съоръжения за обеззаразяване е първостепенната ни задача. В понеделник ще инспектираме митническия пункт “Стрезимировци” заедно с директора на БАБХ Дамян Илиев и директора на дирекция Митници-Югозапад комисар Златков, за да предложим най-доброто решение за изпълнение”, каза Соколова.

Към момента няма никаква опасност в област Перник.