Елена Динева и 60 души от клуба на хората с увреждания в Сапаревобанско победиха 52 стъпала до скалния параклис на св. Петка в Трън, запасиха се с шишета лековита вода

Елена Динева излиза от скалния параклис.

Елена Сиракова и Славка Гювийска: Възхитени сме

 

60 души от 4-те кметства на община Сапарева баня – членове на клуба на хората с увреждания, победиха 52-те стъпала, за да стигнат до вълшебната плачеща скала в Трън.

Славка Гювийска остана очарована от трънската природа.

Групата бе водена от председателката Елена Динева. Многовековният скален манастир „Св. Петка” е една от най-привлекателните дестинации за вярващи и туристи в Трънско. Вярва се, че светицата лекува болни и пази града от зли сили. Преди години скалният параклис бе обявен официално за едно от трите най-красиви места в България. Храмът представлява естествена пещера, образувала се върху възвишение. Елена Сиракова и Славка Гювийска останаха възхитени от видяното. Според поверието тук св. Петка е намерила свое укритие, хранила се е с диви плодове и хляб, който приготвяла върху малко огнище.

Теодора Сиракова и приятелки пред параклиса

Върху скалите оставила свои отпечатъци от единия крак и ръка, които си личат и до днес. Днес скалният параклис е изключително притегателно място. Вярва се, че капчиците, които се стичат покрай тайния изход, са лековита светена вода. Предполага се, че това са сълзите на св. Петка.

Василка Руменкина е много доволна от екскурзията.

Групата от Сапарева баня посети и ждрелото на река Ерма, музея на киселото мляко, както и Гигинския манастир. От аязмото вярващите си напълниха шишета с лековита вода.

Групата от Сапарева баня

Сапаревобанци останаха доволни от безплатната екскурзия и похвалиха Динева: „Тя е добър председател на клуба, всяка година ни урежда подобни екскурзии. Благодарим и на шофьора, че ни прибра живи и здрави”, казаха екскурзиантите.