Слънчевите лъчи са полезни, ако минават през лист от репей

Знаете ли, че има начин да превърнете жарките слънчеви лъчи в полезни за кожата на лицето си дори и в най-топлите дни на лятото? Ще си осигурите този ефект само ако се излагате на слънце през репейно листо. Етеричните масла в тази билка правят кожата мека като кадифе. Освен това репеят допринася за получаването на приятен загар – тен с цвят на праскова. Недейте да правите грешката да чернеете толкова много, че приятелите ви да се чудят вие ли сте, не сте ли. Това нито е полезно за кожата, нито красиво за цялостното ви излъчване. Заложете на тази рецепта и ще се радвате на всички ефекти в един. Тя се препоръчва също и при синузит и хронична хрема. Запомнете, че минавайки през лист от репей, слънчевите лъчи отделят от него необходимите активни вещества, които отдават своите полезни свойства на кожата.

Сироп от репей срещу лабиален херпес

Репеят е растение, което помага за пречистване на кръвта от токсините. Семената, листата и корените се използват както за перорално, така и за локално приложение. Затова този натурален продукт е подходящ и за третиране на лабиален херпес, тъй като улеснява детоксикацията на организма посредством бъбреците и черния дроб. Той подобрява функцията на съответните органи и благоприятства отстраняването на токсините. За целта само трябва да си приготвите сироп от репей.

Нужни са ви 2 ч. ч. вода, 5 суп. л. пчелен мед и 2 суп. л. сушени листа от репей. Изсипете водата в тенджера. Добавете листата от репей и оставете течността да къкри на слаб огън за 15 минутки. Премахнете и охладете, след което прецедете и изсипете в бутилка с херметическо затваряне. Добавете пчелния мед и разклатете. Съхранявайте в хладилник и използвайте в рамките на две седмици.

Консумирайте от сиропа по 1 суп. л. сутрин на гладно като превантивно средство срещу лабиален херпес. А ако искате да се отървете от вирусната инфекция, увеличете дозата на 3 суп. л. на ден – 30 минути преди всяко хранене.

С репей и зехтин стимулирате растежа и на оредялата си коса

Ако усещате, че косата ви е оредяла, а растежът й е по-бавен от обикновено, може да си помогнете с една силно ефикасна билкова рецепта за стимулиране на растежа. Тя е на основата на настойка от ситно нарязани корени на репей в чист зехтин. Прави се в съотношение 1 към 9 в полза на зехтина. Настойката се втрива в кожата на главата, след което се поставя найлоново фолио и кърпа. Престоява 2 часа, след което се изплаква обилно само с топла вода. За още по-добър ефект правете процедурата поне 2-3 пъти седмично. Източник: Здравето