Бум на сватби в Кюстендил! 14 двойки си казват „да” на символичната дата 18.08.2018, Вероника и Владислав Василиеви се прибират от Германия за венчавката

Камелия Асенова

Шефката на Обредния дом Камелия Асенова: Натрупването на осмици е привлекателно за младоженците

 

Най-желаната дата за сключване на брак през тази година в Кюстендил се оказва 18.08.2018 г., съобщи Камелия Асенова, директор на Общинско предприятие „Обреден дом”. Денят е събота и към момента има записани цели 14 сватби.

Вероника и Владислав

„Причина за това е натрупването на много осмици в самата дата. До момента имаме подадени общо 14 заявления за сключване на граждански брак, но може да се появят и още желаещи младоженци и, разбира се, няма да им откажем. От тези 14 сватби 3 ще бъдат с изнесени ритуали.

Новоизградената сцена при крепостта „Хисарлъка” е предпочитано място за изнесени ритуали.

В последната година предпочитаните места за сключване на брак извън ритуалната зала са в двора на Историческия музей, на новоизградената сцена, която е част от Късноантична и средновековна крепост „Хисарлъка”, както и в дворове на частни къщи”, каза Камелия Асенова. Тя допълни още, че от началото на годината до средата на месеца са сключени над 111 граждански брака, от които 10 изнесени, а до края на годината заявените сватби са близо 60. Данните сочат, че за 20 17 годината са извършени 194 брака, като 23 са се състояли извън ритуалната зала. Най-предпочитаните месеци за сключване на граждански брак си остават традиционно летните – юли, август и септември.

Сред желаещите 14 двойки за сключване на брак на 18.08.2018 г. са и Вероника и Владислав, които се завърнаха от Германия, за да организират своята сватба.

“В последните 2-3 години живеем в Германия и се прибрахме да си организираме сватбата. Първоначално бяхме решили тя да е на 08.08.2018 г., но тъй като се пада сряда, се спряхме на 18.08.2018 г. Запомня се лесно, особено за мъжката част за в бъдеще. За нас няма символика в тази дата, просто хубава е. Прекалено много са обаче сватбите за този ден и честно казано, ако знаехме, че ще е така, щяхме да се откажем. Надявам се, че няма да има много чакане и задръстване от младоженци в градинката при правене на снимките и всичко да е ОК. Дано и времето да е слънчево, за да ни позволи плануваната малка изненада за нашите гости да се осъществи”, сподели с усмивка бъдещата булка.

22-годишната Вероника е бивша волейболистка, завършила е Спортното училище в Кюстендил. Нейният избраник е на 27 години, бивш джудист и е завършил Професионалната гимназия по туризъм. Двамата са заедно от 4 години, а от 3 работят и живеят в град Вилдесхаузен, Германия.