С ограда обезопасиха рушащия се бивш Битов комбинат в Перник

Специално обезопасяване на сградата на бившия Битов комбинат в квартал „Твърди ливади” бе направено със заповед на кмета на Перник Вяра Церовска. Превантивните мерки са взети след направен оглед от комисия, която по Закона за устройство на територията установи опасността от падащи бетонни елементи от конструкцията на обекта. Оградата е монтирана на разстояние, гарантиращо безопасността на преминаващите, направени са подходи към търговските обекти, разположени на партерния етаж, временно е ограничено преминаването по източния тротоар на бул. „Св. св. Кирил и Методий“ и е пренасочено преминаването на пешеходците откъм западната страна.

Специално назначена комисия направи оглед на обекта. В нея участваха конструктори от община Перник, представители на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Регионалната здравна инспекция, както и представители на фирмите и физическите лица, които са съсобственици на обекта. Въпреки предварително изпратените и получени писма заедно със заповедта за комисия до всички съсобственици на сградата не всички се явиха на обявената публична среща. Сред тях е фирмата, която притежава най-голям процент от собствеността на бившия Битов комбинат и това е „Уеб Финанс Холдинг“ АД и частното лице Алексийка Георгиева. Писмата, адресирани до Зюмбулка Владимирова и Богомил Владимиров, се върнаха в община Перник като непотърсени.

На всички уведомени, но неприсъствали на събранието им е изпратено писмо, с което са поканени официално да се запознаят с препоръките и констатациите на комисията, както и да им бъдат съставени актове за установяване на административно нарушение поради факта, че не са изпълнили заповедта на кмета.

Снимки

Обезопасената сграда