Гневни над 3 000 души с революция се заканиха да сваля Борисов на 6-ти септември!

Бойко Борисов

2693 души са я подкрепили досега. Сред тях се открояват бившият общински съветник от СДС и кандидат-кмет на София Николай Гацев и ексдепутатът Димитър Байрактаров, който в момента води заедно с евродепутата Николай Бареков всяка събота сутрин предаването “Без цензура” по телевизия “Евроком”. Следите за инициативата за групата водят именно към втория, понеже лозунгът ѝ е: “Искате нещата Различно представени без Цензура, Без Страх – попаднали сте на правилното място!”

В свое интервю пред „24 часа“ Николай Бареков опроверга информациите за това, че иска тази промяна и по такъв начин. „Не вярвам в уличните протести срещу правителството. 2013-а – 2014-а година са ни горчив опит как една улична революция може да бъде опорочена и не води до нищо добро“, заяви пред вестника Бареков.

“В нашето предаване това може да бъде само репортаж, а не цялото. Това предаване не е направено, за да сваля правителството, а да дава алтернативна гледна точка. Целта на нашето предаване е истината, а не организиране на улични бунтове”, подчерта журналистът. Според него името “Бареков” се включва целенасочено, за да прави внушения и да засилва драматизма и заплахата за правителството.

“Иначе всеки може да си протестира – като депутат Байрактаров е работил за майките на деца с увреждания и е съпричастен към темата. Разбира се, че може да протестира и не е нужно да ме пита. Така, както аз може да изляза да протестирам за някоя друга кауза”, внесе яснота Бареков.

“Моята позиция за неудобен на цялото олигархично и политическо статукво отдавна е известна на обществото. Но на 6 септември, ден на Съединението и на моя роден град Пловдив, няма да присъствам на никакви митинги и шествия в София. Не вярвам в тяхната спонтанност, уви. Не вярвам в популистките и неграмотни призиви в стил “всичко за всички” или “да сменим системата за един ден”, отсече Николай Бареков.

В-к „24 часа“ посочва и някои подробности за готвените протести на 6 септември. Николай Гацев пък е един от организаторите на “Орлов мост на промяната” – движението, което помогна за ескалирането на напрежението покрай февруарските събития от 2013 г., довели до оставката на премиера Борисов.

Революция стяга и фейсбус група “Будните” с прокламация “Велико народно събрание без жълти павета”. Под знамената ѝ се стяга национален протест срещу управляващите, насрочен за 15 ч на 6 септември на централния площад в Пловдив. Изборът на дата не е случаен – всичко във фейсбук страницата играе на патриотичната струна на българина.

“Будните” имат клубове в доста областни градове става ясно от публикацията на страницата.

Целта на събитието е да обедини българския народ! На дневен ред е свикване на Велико народно събрание, което да лустрира трите власти и да промени партийната система в България. Тази цел и нищо по-малко от нея, си поставят “Будните”.

Промяната в системата на управление навява връзка и с протеста на Кольо Босия, който започна гладната си стачка с настойчивия призив да си върви не само министърът на транспорта, но и всички депутати – до пълен рестарт на системата.

Прокламираните цели на протеста навръх Съединението са:

Приемане закон за лустрацията на трите власти.
Вариант за безпартиен модел на управление и избори.
Съд за прехода.Тези, както и други предложения ще бъдат публично презентирани и гласувани на 6 септември. Резултатът от гласуването ще определи дневния ред за свикване на Велико народно събрание, пишат “Будните”. На същия протест в Пловдив щяла да бъде обявена и дата, на която “пред парламента ще поискаме от нашите служители в него да свикат Велико народно събрание и да следват дневния ред, над който сме се обединили”.

От групата поставят и ултиматум: “След гражданско неподчинение и блокиране на столицата при отказ от страна на управляващите да изпълнят волята на българския народ ще поискаме оставката на правителството!”

Оживлението около готвеното сваляне на “Борисов 3” е толкова заразително за участниците, че често от двете фейсбук групи влизат в пререкания. На места пък сценарият се дообогатява с публикации, за които трудно може да се прецени дали са истина.

Като следната: “Наш източник ни разкри, че двамата патриоти Красимир Каракачанов и Валери Симеонов в събота вечерта са били забелязани в Казанлък на тайна среща с Корнелия Нинова. Според източника ни срещата се провела в хотел извън града малко след участието на Нинова в предаването “Панорама”.

Двамата не са пристигнали заедно, но пък са отседнали в един хотел, след което при тях е пристигнала и Нинова. Какво са обсъждали и защо се правят тайни срещи нощно време?

Още на следващия ден от трибуната на Бузлуджа Нинова призова за оставка на кабинета и разпускане на парламента. По-наблюдателни граждани вече коментират, че договорките явно са направени.”

Гневни българи от цялата страна пътуват в този момент към София, за да се включат в протеста срещу кабинета на Бойко Борисов и да му поискат оставката. След последните събития в страната като избиването на животните в Странджа и вчерашното изгонване на омбудсмана от страна на Валери Симеонов хората се обединиха и решиха всички заедно – фермери, миньори, граждани, подкрепящи Николай Колев – Босия, майки на деца с увреждания, дори футболни агитки, да дадат воля на гнева си, като излязат днес пред Министерския съвет и парламента, разкрива заверата “24 часа”.

“Кабинетът трябва да бъде свален незабавно. Явно е, че не иска да работи и гледат само да крадат. “Тези вече трябва да си ходят”, “Ако трябва, да ги изгоним с камъни”… Да не се позволява на партии да яхат протеста, защото да сменим едните със същите си е загуба на време. На България не ѝ трябват партии и това е ясно на всички, защото именно тези тумори на обществото ни – партиите, ни докараха трета национална катастрофа”, бил гневните постове във фейсбук.

В протеста според запознати ще се включат и известни лица като Слави Трифонов, Сашо Диков и други. Спряга се дори името на президента Румен Радев – от президентството като гражданин, за да подкрепи протеста на хората срещу кабинета на Бойко Борисов, пише “24 часа”, без да поставя под съмнение достоверността на тези информации.

 

Според източници от Министерския съвет и този протест не бил спонтанен, а добре организиран във времето, като зад организацията му седели хора, които искат в България да бъде анархия.

Вчера министърът на земеделието дори успя да каже пред медиите, че не виждал смисъл от този протест, като вече се изплащали пари на животновъдите за умъртвените им животни. Дали ще бъде свален кабинетът на Бойко Борисов днес, остава да разберем до края на деня, но едно е сигурно – хората вече се обединяват и в най-скоро време ще нахлуят масово и в Министерския съвет, и в парламента, и ще търсят сметка на политиците с шамари и шутове, защото положението в България вече е нетърпимо и бурето с барут, наречено обществена търпимост, всеки момент ще избухне”, са разказите за бунтовните намерения на недоволните от управлението, които се крият във Фейсбук.