Вълшебни рецепти срещу косопад с домашни средства – натъркайте косата с чесън или направете маска с майонеза

Няколко лесни домашни рецепти против косопад, с които можете да подхраните скалпа и да стимулирате растежа на косата:

Зехтин срещу косопад. За укрепване, омекотяване и уплътняване на косъма. Втривайте зехтина с нежни масажни движения в продължение на 30 минути. Измийте старателно с вода и нежен шампоан. Или смесете с мед, оставете сместа на главата си цяла нощ и сутринта измийте със студена вода.

Яйца срещу косопад. Богати на протеини, те заздравяват косъма и подхранват скалпа. 3-4 пъти седмично нанасяйте разбити на сняг белтъци или две разбити яйца на мокра коса за около 5 минути. Или веднъж седмично масажирайте скалпа със смес от един жълтък, една супена лъжица зехтин и две супени лъжици вода.

Невен и репей срещу косопад – Невенът има изявено антисептично действие, успокоява скалпа. Той е богат на растителни минерали, които предпазват от косопад и дезинфекцират кожата. Пригответе отвара от невен и репей за заздравяване на косъма – билките се запарват в 500 мл вода за около 30 мин. Прецеждат се след изстиване и изплаквате вече измитата коса. Правете го след всяко измиване на коса, като не я отмивате отварата след това. И така около месец. От невена косата ви ще придобие топли отблясъци.

Семена от сминдух срещу косопад. Стимулират растежа на косата и предпазват от изсушаване на скалпа. Накиснете 3 супени лъжици семена във вода за около 10 часа. Смачкайте ги на фина паста, с която намежете косата и скалпа за 30 минути и отмийте с хладка вода.

Сок от чесън или лук срещу косопад. Въпреки че доста мирише, този лек наистина върши чудеса, особено при оголване на скалпа. Изстискайте сока на една глава лук или няколко глави чесън и с него намажете засегнатите участъци. Не смесвайте съставките. Можете да натривате и директно със скилидката чесън. Това загрява скалпа и засилва кръвообращението му.

Оцет, лимон и бира срещу косопад. Сгъстяват косата. Смесете по половин чаша ябълков оцет и лимонов сок. Нанесете върху косата й я увийте с гореща кърпа. След 15 минути изплакнете с 250 мл бира. Измийте с шампоан и балсам.

Майонеза срещу косопад. Нанесете половин чаша майонеза върху суха коса, увийте с найлонова торба за затоплящ ефект и след 15 минути отмийте.

Картофи и розмарин срещу косопад. Поддържат косата здрава и буйна. Сварете в тенджера няколко картофа и няколко стръка розмарин. Прецедете водата и ежедневно плакнете косата си с нея.

Включването на природни съставки и хранителни продукти в грижите за косата се практикува от векове и се смята за един от най-ефективните методи за борба с косопада. Така че няма да сбъркате, ако разпитате майките, бабите си и лелите си за техните тайни рецепти. И да им се доверите.