Иран струпва 100 бойни кораба в Персийския залив до дни, застрашени са два ключови пролива в Близкия изток

Иранската ислямска революционна гвардия ще изпрати “рояк” от 100 бойни кораба в Персийския (или Арабския) залив през следващите 48 часа на бойно учение (swarm tactics), което на практика ще блокира пролива Ормуз, откъдето преминава около 10% от световната търговия с петрол, съобщи “Фокс нюз”, като се позова на информация от двама американски представители. Техеран вече предупреди, че ще затвори Ормузкия проток, на изхода на Персийския залив, ако му бъде попречено да изнася петрол.

Иран провежда това военно учение всяка година, но през есента. Официални американски представители заявиха, че маневрите са изтеглени по-рано, вероятно поради неотдавнашните взаимни заплахи между президентите Доналд Тръмп и Хасан Рохани.

Знаем за увеличаването на иранските военноморски операции в Арабския залив, пролива Ормуз и Оманския залив и ще продължим да работим с нашите партньори, за да гарантираме свободата на корабоплаването и свободната търговия по международните водни пътища, каза Бил Ърбан, говорител на Централното командване на САЩ. В района в момента плават американски, френски и британски бойни кораби. 10 американски патрулни кораба са базирани в Бахрейн в състава на 5-и американски флот.

Президентът Тръмп опита да разчупи ледовете, като предложи среща с ирански лидери без предварителни условия. Техеран категорично отхвърли предложението.

Опасност надвисна и върху друг важен проток в района – Баб ел Мандеб, който свързва Червено море и Аденския залив. Миналата седмица Саудитска Арабия обяви, че прекратява транспортирането на петрол през невралгичния пролив, през който минава главният морски път между Близкия изток и Европа. Това стана, след като подкрепяните от Иран бунтовници хуси в Йемен нападнаха два кораба в Баб ел Мандеб, припомни „Ройтерс”, цитирана от БТА.

Саудитска Арабия и Иран от три години водят опосредствена война в Йемен, който се намира от източната страна на стратегическия проток. Хусите, които са заплашвали да блокират Баб ел Мандеб, обявиха миналата седмица, че имат капацитет да ударят саудитските пристанища и други мишени в Червено море.

Израел заплаши с военен отговор. Премиерът Бенямин Нетаняху предупреди, че ако протокът бъде блокиран, страната му ще разгърне въоръжените си сили.

Самият Иран не е заплашвал да блокира Баб ел Мандеб, както може би се кани да направи с Ормузкия проток.

“Ако Иран се опита да блокира протока Баб ел Мандеб, аз съм сигурен, че той ще се изправи срещу международна коалиция, която ще бъде решена да предотврати това, и тази коалиция ще включва всички видове войски на Израел”, каза Нетаняху по време на парад на новопроизведени офицери от израелските военноморски сили в Хайфа.

На същото събитие израелският министър на отбраната Авигдор Либерман заяви, че “наскоро е чул заплахи за увреждане на израелските кораби в Червено море”. Той не даде подробности.

4,8 милиона барела петрол и производни продукти са преминавали дневно през Баб ел Мандеб през 2016 г. по данни на американските власти. Протокът е широк 29 километра, което прави стотици кораби лесна мишена, отбелязва „Ройтерс”.

Израел извърши атаки срещу иранските сили в Сирия и настоява те да напуснат страната. В сряда руският специален пратеник за Сирия Александър Лаврентиев увери, че иранските сили в Сирия са се изтеглили на 85 километра от окупираните от Израел Голански възвишения.