Климатичен Армагедон в Европа: Жега мори Централна и Западна Европа, ние сме си добре с дъждовете

Властите съветват гражданите да пият вода и да държат жилищата и превозните средства по-прохладни

Гореща вълна, температурни рекорди и нетрадиционни начини в търсене на прохлада – такава е обстановката в големи части от Централна и Западна Европа. Причина за летните неволи на европейците е горещ африкански фронт, който заради липсата на вятър се задържа задълго на територията на Стария континент.

Само до преди седмица в Португалия се оплакваха от поройни дъждове. Сега – на ход е жегата и температурите се повишиха до 45 градуса. В страната e обявен червен код за опасно горещо време, което може да се задържи поне до началото на другата седмица.

Голяма част от Испания е под тревога за горещо време, след като метеоролозите предупредиха, че температурите може да надхвърлят 40 градуса заради горещ въздух от Африка, който се придвижва на север.

Испанската метеорологична служба заяви, че осем провинции в южната автономна област Андалусия и около Мадрид са силно застрашени от нахлуващата гореща вълна.

По-ниско ниво на тревога има в други 24 провинции, а метеоролозите казаха, че температурите може да достигнат 44 градуса в три големи речни долини утре и вдругиден.

Властите предупреждават да не се излиза открито в най-горещата част от деня и съветват гражданите да пият вода и да държат жилищата и превозните средства колкото може по-прохладни.

В Швейцария преживяват едно от най-горещите лета в историята си. Нивото на реките и езерата достигна критичен минимум, на места е въведен режим на водата, а фонтаните на обществените места са спрени. Остава повишена опасността от пожари; в почти всички кантони е забранена употребата на фойерверки днес, въпреки, че е национален празник, съобщи БНТ.

Жегата застигна и Дания, където мнозина се оплакаха, че не могат да спят. Възрастна двойка е намерила прохлада… в колиба на двора си.

Унгарските власти подсигуряват вода и климатизирани помещения за всички, които няма къде да намерят спасение от жегите. Мерки за предпазване на най-застрашените групи хора – особено възрастните и децата, въведоха и във Франция.

Рекордните горещини в Германия ощетяват земеделието, но не спират планираното полагане на пътна настилка.

На този фон България с дъждовете всеки ден изглежда като райско място, но не се знае дали през август жегата няма да пристигне и у нас.