Пуснаха под гаранция от 10 бона Д. Туджаров, закопчан за аферата в ДАИ Благоевград, намаляла опасността да извърши престъпление

Апелативният специализиран наказателен съд пусна под гаранция от 10 000 лв. обвиняемия Димитър Туджаров. Туджаров, който беше задържан заради аферата „ДАИ Благоевград” беше с мярката за неотклонение “задържане под стража”, която вече е изменена в “парична гаранция”, съобщиха от пресцентъра на съда.

Въззивният съдебен състав счете, че протестът на Специализираната прокуратура, който не беше поддържан от прокурора от Апелативна специализирана прокуратура, но не беше оттеглен, е частично основателен. В протеста на прокурора от Специализирана прокуратура бланкетно и без да са посочени доказателства, се твърди, че е налице риск от извършване на престъпление от страна на обвиняемия. Този извод не се споделя както от прокурора от Апелативна специализирана прокуратура, така и от въззивния съдебен състав.

Съдът намери, че рискът от извършване на престъпление е намалял, доколкото обвиняемият Димитър Туджаров, към този момент, е отстранен от заеманата от него длъжност “инспектор” в Областната дирекция на ДАИ. Това обстоятелство намалява интензитета на риска от извършване на престъпление, доколкото инкриминираните деяния, за които е обвинен Туджаров, са свързани с изпълняваните, преди отстраняването му, служебни функции.

Апелативният специализиран наказателен съд намира, че не е разколебано обоснованото предположение, че обвиняемият Туджаров е съпричастен към деянията, за които е привлечен към наказателна отговорност и се солидаризира с изводите на Специализирания наказателен съд, че няма риск от укриване на обвиняемия, тъй като доказателствата по делото сочат, че обвиняемият Туджаров е трайно обвързан с Република България, пише “Правен свят”.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Димитър Туджаров бе задържан заедно с още девет инспектори при акция на Специализираната прокуратура и ГДБОП в Държавна автомобилна инспекция (ДАИ) – Благоевград заради участие в организирана престъпна група, която е вземала подкупи от транспортни фирми, за да не ги глобява. Разследването е започнало по сигнал на представител на изнудвана фирма, а получаването на парите и разпределението им в края на деня измежду дежурните екипи е било документирано със специални разузнавателни средства.