20 коне унищожиха реколтата от пшеница на зеделци от Блатец и Лисец

Жители на селата Блатец и Лисец се оплакаха от набези на коне в нивите им. Близо 20 коне обикалят без надзор между двете села. На земеделския производител от Блатец Благой Велинов са му унищожени напълно нива с около 6 дка. пшеница и около 60% от друга нива, която е на площ от 27 дка.
Кюстендил
Кюстендил

„В моите имоти се случват големи безобразия. Конете унищожиха близо 6000-7000 кг. продукция. Щетите се увеличават всеки ден. Аз не мога да си изхраня животните. Никой не взима мерки въпреки, че съм сигнализирал и прокуратурата, и полицията, и общината, и местния кмет. Говорих и със собственикът на конете, той ми каза, че това няма да се повтори и ще ми плати някакви пари. На другия ден конете пак ми бяха в нивата. Този проблем не е от вчера и днес, а продължава вече 10 години. Конете нямат пастир и тази сутрин ги намерих в нивите ми”, заяви Благой Велинов.

Кюстендил
Кюстендил

„Проблемът с конете е, че движат из цялото село и унищожават продукцията. Сеното ни за животните те го смачкаха и не може да се окоси. Разговаряхме със собственика, но няма ефект. През деня сушим сено, а през нощта се пазим от конете. Животните живеят в центъра на селото. Въпреки че собственикът има заграждения и имот, конете въобще не се прибират там. Оставени са да се движат свободно”, заяви Цветанка Миленкова от село Лисец  пред Дарик.

Кюстендил
Кюстендил

Собственикът на конете не бе открит за коментар, тъй като той не живее в нито едно от двете села.