20 г. от смъртта на Тодор Живков! През 1987 г. открива обновения Благоевград с въпроса: Лазаре, пари има ли?

Живков в Благоевград през юни 1987 г., вляво от него е Лазар Причкапов.

Култови цитати от Тато: Аз работех като преводач – превеждах овците от един хълм към друг

 

 

Преди 20 години на 5 август умира Тодор Живков, управлявал страната ни 33 години – от Априлския пленум през 1956 г. до 10 ноември 1989 г., когато е разжалван от поста генерален секретар на БКП. След това срещу него са заведени дела за Възродителния процес, за т.нар. лагери на смъртта, за злоупотреби в раздаването на апартаменти, за отпускане на помощи на комунистически страни, с което е ощетен държавният бюджет. По казуса с апартаментите е оправдан, а останалите дела са прекратени след кончината му. По-дълго от Тодор Живков България е била управлявана само от цар Петър (927-969 г.). Оценката за Живков е нееднозначна и до днес, а много хора все още го наричат Бай Тошо или Тато. В деня на смъртта му властта обяви, че сменя парите. Той е роден на 7 септември 1911 г. в село Правец, Ботевградско.

На 25 и 26 юни 1987 г. над 150 дипломати от цял свят, акредитирани в България, посещават Благоевград и Югозападна България с Тодор Живков. По този повод „Телеграф” пише: „Идва тържественият момент за откриването на обновения Благоевград.” Пред днешната сграда на Американския университет е издигната сцена. Преди мига, в който трябва да се даде думата на Тодор Живков, прозвучава българският химн, после всички фонтани на площада изригват с водна лава. Прозвучават 21 топовни салюта: „Лазаре, пари има ли“, прошепва на ухо Тодор Живков на домакина. „Има…“, отговаря му Причкапов също на ухо. „Всичко законно ли е?“, допълва въпроса си Тато. „Да, проверявайте ме както си искате“, отговаря на добавката Лазар Причкапов.

 

Паметни фрази на Тодор Живков

 

  • „Тази година – завод за полупроводници. Догодина – за цели проводници!“ (при откриването на Завода за полупроводници в Ботевград)
  • „Откривам новия завод за вело… за вело… Абе за колелета!“
  • „Че как да не успее Русия с нейните природни богатства, те имат повече залежи от Менделеевата таблица…“
  • „Милицията принадлежи на народа и народът принадлежи на милицията.“
  • Т. Живков: „А до реката, от нас да мине – едно училище! Хората: „Ама ние нямаме толкова деца бе, другарю Живков.“ Т. Живков: „И деца ще ви направим бе, другари!“
  • „Другари, вие имате информация и ние имаме информация.“
  • „Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.“
  • „Ние трябва да направим коренен поврат, на 360 градуса.“

– „Добър журналист е тоя, който пише не това, което се говори, а това, което трябва.“

  • „Времето е ваше, но всичко друго е наше!“
  • „…Аз работех като преводач – превеждах овците от един хълм към друг…“