Съдия Маргарита Алексиева осъди дупничанки за клевета, плащат по над 2 бона обезщетение

Маргарита Алексиева

Двете безработни жени излъгали в полицията и прокуратурата, че мъж ги е обиждал и заплашвал с пистолет

 

Две безработни дупничанки, натопили съгражданин в прокуратурата и полицията, отнасят присъда за клевета и солени глоби. Осъдените, чиито инициали са Д.Л.С. и А.С.С., ще платят санкции от по 1000 лв. и по 256 лв. съдебни разноски, съобщават от Районния съд в Дупница. Освен това ще трябва да заплатят и обезщетения за неимуществени вреди, изразяващи се в претърпени срам, унижение и огорчение, накърняване на достойнството на потърпевшия Г.К.Г. Обезщетението, което ще брои първата, е 800 лв., а втората – 500 лв., като по сумите ще се начислят и лихви, става ясно от решението на съдия Маргарита Алексиева. Така едната от изправените на подсъдимата скамейка олеква с над 2056 лв., а втората – с над 1750 лв.

С жалба от 13.07.2017 г. до Районната прокуратура и в писмено обяснение от 25.07.2017 г., дадено пред полицейски служител на РУП-Дупница, в рамките на възложена проверка по преписка на държавното обвинение от същата година, Д.Л.С. е приписала на Г.К.Г. престъпления по чл.144 и 146 от Наказателния кодекс (НК). Според изнесеното в жалбата на Д.С., на 01.07.2017 година около 17,00 часа Г.К.Г. е заплашвал съпруга й по телефона, а впоследствие отишъл у тях с кола в нетрезво състояние, извадил пистолет и ги заплашил с думите: „ще ви избия”. В обясненията на Д.С. от 25.07.2017 г. същата е посочила, че на 03.07.2017 г., около 17,00 часа, Г.К.Г. е бил у тях, много пиян, миришел на алкохол и ги обиждал с думите: „курво, боклук”.

Подсъдимата А.С.С. е призната за виновна в това, че в писмено обяснение, дадено пред служител на управлението на полицията на 02.08.2017 г. в рамките на извършена проверка по прокурорска преписка от същата година на Районна прокуратура – гр. Дупница, е приписала на Г.К.Г. престъпления по споменатите вече членове от НК, че Г.К.Г. е обиждал и заплашвал майка й, извадил пистолет от чантата и ги заплашил с убийство, с думите: „курви мръсни и вас и Ачо, ще ви избия”. Стореното е престъпление по НК, за което съдът налага на всяка от подсъдимите административно наказание „глоба” в размер на 1000 лв. Присъдата подлежи на жалба и протест пред  Кюстендилския окръжен съд.