Сръбската армия в готовност заради Косово

По-рано косовският президент Хашим Тачи призова гражданите и институциите в Косово да се въздържат от провокации

 

Сръбската армия е в повишена бойна готовност заради напрежението в Косово. Това пише във вчерашния си брой в. “Вечерне новости”.

След приключването на заседанието на Съвета за сигурност при президента Александър Вучич в събота “службите за сигурност увеличиха своите мероприятия с цел да бъдат предотвратени плановете на властите в Прищина за предизвикване на безредици в Косово”, пише още изданието. Според “Вечерне новости” тези мерки имали за цел “да въздействат и срещу определени сръбски среди, които разпространяват фалшиви новини и създават безпокойство сред сръбското население на север и юг от Ибар”.

Изданието се позовава “на източници от службите за сигурност” и твърди, че държавният връх в Белград разглежда взимането на мерки поради нарушаването на Брюкселското споразумение и петгодишния отказ на Прищина да създаде Асоциацията на сръбските общини. По-рано косовският президент Хашим Тачи в изявление пред обществеността призова гражданите и институциите в Косово да се въздържат от провокации и да запазят мира в този много важен период за Косово, съобщи МИА.

“Република Косово се ангажира да постигне историческо, правно обвързващо споразумение в рамките на последната фаза на диалога, за да нормализира отношенията между Косово и Сърбия. По време на това пътуване, необходимо за осигуряване дългосрочен мир в региона на Западните Балкани, Република Косово стриктно ще се придържа към обещанието да запази спокойствие и по никакъв начин да не застраши целта към пълното нормализиране на отношенията между двете страни”, се казва в изявление на президента на Косово.

Сръбският президент Александър Вучич обяви, че окончателно решение за конфликта между Белград и Прищина към момента не съществува, съобщава агенция МИА. На въпрос на журналисти какво ще бъде окончателното компромисно решение, за което се говори в последно време, Вучич категорично заяви, че „подобно решение не е вземано и към момента всички слухове за подобно споразумение са спекулации”. Той подчерта, че не е оптимист и подобен договор не може да се случи без намесата на световните сили.

От своя страна президентът на Косово Хашим Тачи обяви, че споразумение между Белград и Прищина скоро ще бъде подписано и то ще бъде юридически задължаващо и окончателно. Преди дни той заяви, че в случай на подписване на договор със Сърбия за окончателна нормализация на отношенията, е възможно коригиране на съществуващата граница, предава РИА „Новости“.

Досега Белград отказва да признае наличието на държавна граница със самопровъзгласилата се република и продължава да твърди, че става въпрос единствено за административно разделение с автономната провинция Косово и Метохия. В същото време общините Прешево, Буяновац и Медведжа в Южна Сърбия са частично населени с етнически албанци, които настояват за присъединяването им към Косово.

В четвъртък Тачи каза, че Косово има 400 км „граница със Сърбия“. Без нейната демаркация в Прищина не са в състояние „да завършат процесите на формиране на държавата и нейната консолидация“. Косовският лидер се надява този въпрос да бъде разгледан по време на следващия рунд преговори със Сърбия в Брюксел с посредничеството на ЕС. Точната дата на разговорите все още не е известна.

По-лесно решение с Албания – албанският министър на диаспората Пандели Майко каза, че от 1 януари 2019 г. между Косово и Албания няма да има граница.

Майко, който предната вечер в гр. Скендерай в Централно Косово присъства на проява, посветена на косовската диаспора, каза, че албанският премиер Еди Рама вече е взел решението.