Иззеха оръжия и пари от дома на Бенчо Бенчев (ВИДЕО+СНИМКИ)

В дома и фирмите му е открито черно счетоводство с бележки колко пари да се дадат на лидера на организираната престъпна група

 

Оръжия и пари са иззети при обиск в дома на заместник-председателя на Общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев, съобщиха от МВР.

Бенчев е един от българите, арестувани в хотел в Истанбул, заедно с издирвания с червена бюлетина на Интерпол Димитър Желязков-Митьо Очите.

“Процесуално-следствените действия срещу организираната престъпна група, действала на територията на Бургас и областта, продължават. Днес, 5 август 2018 г. бяха извършени претърсвания и изземвания в дома на заместник-председателя на Общинския съвет в Бургас. В момента той е с наложено полицейско задържане до 24 часа. Специализираната прокуратура преценява събраните доказателства за евентуалната му съпричастност към неутрализираната ОПГ (както и на други лица, доведени от Република Турция) и повдигането на обвинения”, съобщиха от спецпрокуратурата.

 

Името на Бенчев нашумя, след като лидерът на БСП Корнелия Нинова се ядоса на „Ролс-Ройс”-а, който той притежава. Бенчев отдавна се свързва с Димитър Желязков. Общинарят е един от собствениците на охранителна фирма “Аркос”, в която Митьо Очите е консултант. А след престрелката в ресторант в “Слънчев бряг” през юни 2016 г. именно Бенчев помогна за лечението на Желязков.

На името на Бенчев била наета и стаята в хотела в Истанбул, в която бяха извършени арестите. Заради това общинарят може да се сдобие с обвинение за лично укривателство. Бенчев вероятно ще отговаря за пране на пари и участие в организирана престъпна група, съобщи в неделя заместник-главният прокурор Иван Гешев.

„В дома и фирмите му е открито черно счетоводство с бележки колко пари да се дадат на лидера на организираната престъпна група”, каза още Гешев.

БСП се разграничиха от Бенчев и обясниха, че той не е член на партията и е избран от гражданската квота.

“Бенчев незабавно трябва да освободи всички постове и да напусне Общинския съвет на гр. Бургас. Този случай е образът на икономическо-политическа криминална спойка на интереси и пари. Той е ярък пример за модела на прехода. И не е единствен в страната. И не само, че няма да послушам съветите да си мълча и да се сниша, а много категорично ще заявя: няма наши, няма ваши. На този модел трябва да се сложи край”, написа лидерът на социалистите Корнелия Нинова в профила си във Facebook.

Реакция имаше и от страна на ГЕРБ. Заместник-председателят на партията Цветан Цветанов изрази надежда, че “е дошъл моментът за прочистване на червените редици”. И си пожела “през новия сезон гущерът окончателно да е откъснал опашката си”.

В Турция в събота бяха задържани Митьо Очите и още 7 български граждани във връзка със спецакцията, проведена в Бургаско преди дни. При нея белезници щракнаха на ръцете на общо 19 души, заподозрени в участие в престъпна група, занимавала се с рекет, палежи и разпространение на дрога. За неин ръководител е считан самият Димитър Желязков.

След 5-часово заседание Спецсъдът постанови постоянно задържане под стража на петима от арестуваните, за които прокуратурата поиска да останат зад решетките.

Снимка

В жилището на заместник-председателя на Общинския съвет в Бургас е бил извършен обиск

 

Видео