Владиката Поликарп развали анатема в Самораново

Заедно с протосингела на Софийска митрополия архимандрит Василий, иконом Ангел Ангелов и доц. Павел Павлов от СУ „Св. Климент Охридски“ служи до езерото Бъбрека

Архиерейският Георги Паликарски нагости участниците в похода „Рилският Чудотворец“ с бобена чорба

 

Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, развали проклятие над дупнишкото село Самораново. Множество вярващи изпълниха местния храм „Св. Георги”, за да присъстват на светата литургия. В службата участваха всички свещеници от Дупнишка духовна околия начело с поп Г. Паликарски.

Моменти от службата в с. Самораново

 „В дупнишкото село Самораново бе отслужена архиерейска св. литургия. Тя бе дълго очаквана от местните християни, които с голямо въодушевление и надежда се събраха в голямо множество в храма „Св. Георги“ в селото.

През последните 90 г. устно се предава една история, случила се в селището през 1929 г., която завършила с проклятие за местните хора. Според преданието възникнал спор и вражда по политически причини в селската кръчма, който довел до убийство на двама души.

Да помирява враждуващите страни и родове, в Самораново отишъл тогавашният Екзарх Стефан. Като резултат от продължителни преговори спорещите не само не се сдобрили, но дори убили местния свещеник Михаил. Тази история се предава от поколение на поколение и всеки жител – малък и голям, я знае, затова може би в неделния празничен ден те изпълниха храма и околохрамовото пространство.

Владиката Поликарп на Езерата  Снимка: mitropolia-sofia.org

Тържествен камбанен звън от 30-метровата камбана посрещна софийския епископ, а дечица, облечени в национални носии, първи го поздравиха. Голяма част от свещенството на Дупнишка духовна околия, воглаве с архиерейския наместник ик. Георги Паликарски, го очакваше в храма и взеха участие в последвалата литургия. По време на богослужбата владиката прочете разрешителна молитва, а всички в храма, застанали на колене, съмолитстваха с него. За благословение и духовен просперитет еп. Поликарп извърши водосвет, след което произнесе затрогващо пастирско слово, с което развълнува всички присъстващи”, пише в официалния сайт на Софийската епархия.

Поликарп пожела на вярващите в Самораново да се обичат, да вярват в Бог и така всичко останало ще им се даде. В знак на уважение бяха поднесени букет гладиоли и кошница с цветя.

Отново в сайта на епархията четем и за тазгодишния поход в памет на свети Иван Рилски – „Рилският Чудотворец”, в който епископ Поликарп е сред главните участници. На 4 август при хижа „Седемте рилски езера“ владиката Поликарп посрещнал архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска света митрополия, и доц. д-р Павел Павлов от Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски“, гр. София, които са водили похода.

Това е деветият поход, посветен на св. Иван, в който участниците стигат до Седемте рилски езера, а след това завършва с молитва към Рилския чудотворец при неговия гроб.

„Архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия, иконом Георги Паликарски, бе организирал топла бобена чорба за всички присъстващи и други приношения, чрез които да се подкрепи всеки телесно. Всички поклонници бяха изненадани от приготвената вечеря поради трудния и недостъпен терен за изнасяне на продукти и готвене на храна за толкова много хора”, четем в сайта за похода в района на Езерата. Стана ясно още, че 5 август православните християни от цяла България, участвали в похода, воглаве с духовенството, са отслужили света литургия при езерото Бъбрека и водоосвещение, след което са тръгнали за Рилския манастир. Там на празника Преображение Господне са взели участие в тържествената света литургия, поклонили са се на гроба на свети Йоан Рилски-Чудотворец, с което е сложен край на похода.

„На 3 август, съгласно програмата на Софийска митрополия за архиерейските богослужения по време на Богородичния пост, бяха отслужени вечерня и Молебен канон към Божията Майка в храм „Покров Богородичен“, гр. Дупница. Чинопоследованието бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, който бе в съслужение с ик. Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, и свещеници от околията”, пише още в православния сайт. Владиката е раздал на всички присъстващи по една иконичка за здраве и благословение.