Русия предупреди за „страшен“ военен конфликт

Москва е твърдо против приемане на грузинците в НАТО

 

Евентуално влизане на Грузия в НАТО “може да провокира страшен конфликт, не се знае защо е нужно това”. Това руският премиер Дмитрий Медведев, цитиран от ТАСС. Медведев говори в интервю за радио “Комерсант ФМ”.

Руският министър-председател отбеляза също, че въоръженият конфликт между Грузия и отцепническа Южна Осетия през 2008 година, в който се намеси и Русия, е можело да бъде предотвратен. “Нямаше никаква неизбежност”, подчерта Медведев. Петдневната война от 2008 година доведе до признаването на независимостта на Абхазия и Южна Осетия от страна на Москва.

Десет години след военната си агресия срещу Грузия Русия трябва да прекрати незаконната окупация на грузинските територии Абхазия и Южна Осетия и напълно да зачете териториалната цялост на кавказката страна, обяви през юни в резолюция Европейският парламент.

На 12 юли тази година генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг за пореден път потвърди намерението на пакта да приеме за член Грузия, но не уточни кога може да се случи това. Преди 10 години държавните лидери от алианса обещаха на среща в Букурещ Украйна и Грузия да станат след време негови членки. Руският президент Владимир Путин е заявявал преди, че Русия би посрещнала “крайно отрицателно” евентуално включване на Грузия и Украйна, водещо до ново разширяване на НАТО.