Шивачки от Гоце Делчев пред инфаркт! Айте Бошнак и Джеват Пильов: Изтеглихме 5280 лв. кредит и ги предадохме на работодателката Хр. Дамянова, подгониха ни да връщаме парите

Сред жените, които се оплакаха, са Айте, Гюлфие, Анета, Анка, Вайда и др.

Потърпевши подадоха жалби в полицията, ще търсят и гл. прокурор Сотир Цацаров, Айте Бошнак: Мислехме, че Дамянова погасява кредитите, но от финансовите институции ни подпалиха телефоните, задълженията ни набъбнаха на 12 000 лв.

Гюлфие Тахирова: Изтеглих и предадох на Христина Дамянова 4000 лв. С лихвите дългът ми порасна на 7000 лв., издържам се с пенсия по инвалидност

 

„Десетки работници от Гоце Делчев сме заробени с бързи кредити”, оплакаха се пред кореспондента на „Вяра” за региона шивачки, които твърдят, че са потърпевши от финансова схема.

По думите на жените: „Бяхме принуждавани от началничка в шивашки цех да теглим бързи кредити, за да не останем без работа”.

Христина Дамянова

Шивачки разказаха още: „От позицията на работодател Христина Дамянова поставяше условие на всяка шивачка още на втория ден след постъпването й на работа, че ако иска да остане в цеха, да изтегли кредити от финансовите къщи за бързи кредити и да й предаде парите”. Анета, Ани и Милен Назлиеви заявиха:

„Изтеглихме 4 кредита от по 1000 лева и предадохме парите на Христина Дамянова”. Надя Даутева каза: „Теглих за работодателката си 800 лева, част от които лично погаси Христина Дамянова.

Повечето от наетите в цеха на Дамянова шивачки не бяха на трудов договор, работиха на дневна надница при нея”, разказа жената.

Сега по думите на хората те били притискани от служители на кредитни институции да връщат парите по най-бързия начин. Жените категорично заявиха, че ще подадат оплакване до омбудсмана Мая Манолова и гл. прокурор Сотир Цацаров. Напрежението в Гоце Делчев избухна тези дни, след като стана ясно, че жените са подгонени да връщат изтеглените пари. “Не спим, не ядем, нервите са ни опънати до краен предел. Някоя от нас може да получи я инсулт, я инфаркт. Сред нас има бедни хора, които едва свързват двата края”, разказват жените. Те допълниха, че по случая са подали жалби в полицията на Гоце Делчев. Гюлфие Тахирова разказа: „Изтеглих и предадох на Христина Дамянова 4000 лв. С лихвите дългът ми порасна на 7000 лв.” Гюлфие разказа още, че преди дни успяла да накара Дамянова да й подпише пред нотариус документ, че до октомври ще й върне парите. Тя получила и предложение срещу 1000 лева да й уредят компенсация за безработица по 860 евро на месец от  гръцка фирма и трудова борса в Гърция. Междувременно в Гоце Делчев се говори, че в региона има много безработни, които  срещу 1000-1500 лева получават по 860 евро компенсации за безработица от гръцка трудова борса. „Не се хванах. Нямах тези пари да ги дам, за да ме уредят да получавам от Гърция  въпросното обезщетение. Освен това аз никога не съм работила в Гърция и нямам право на такава компенсация от Бюро по труда в Гърция“, сподели Гюлфие Тахирова. В момента тя е регистрирана като безработна в Бюрото по труда в Гоце Делчев. Жената разказа, че се издържа с пенсия по инвалидност заради тежки операции.

 Стойко Ангелов Кюмков и съпругата му казаха: ”Ние изтеглихме 6000 лева”. Анка Бурнева, която твърди, че е с дете инвалид, каза,  че е изтеглила кредит от 800 лева. Вайда Джинджи сподели: „Дамянова ме накара да изтегля два кредита от „Сити Кеш” и „Изикредит” на стойност 700 лева. Айше Саид и съпругът й казват, че техният изтеглен кредит е от 5 хил. лв. Айте Неджип Бошнак и Джеват Юс. Пильов казаха: „Изтеглихме и предадохме кредити в размер на 5280 лв. на Христина Дамянова. Задълженията на семейството ни набъбнаха на 12 000 лева заради високите лихви”. Айте Бошнак допълни: „До момента смятахме, че Дамянова погасява кредитите и чак когато започнаха да ни звънят от кредитните къщи, разбрахме, че сме попаднали в схема”.

Росен Манов, Исмет Купенов, Айше Купенова твърдят, че са теглили по 800 лева и са предали на Дамянова – по техните думи – лично до стотинка парите ведно с документите.

Жените разказаха, че всеки ден по много пъти търсили Дамянова по телефона, но тя вече не им вдигала. Съпругът й Николай Дамянов пък ги обиждал с цинични изрази, по думите им, и ги заплашвал да не звънят повече на жена му.

Потърпевши разказват, че за да погасят изтеглените бързи кредити, започнали да теглят други заеми. „На някои от нас даваше по 50-100 лева да се почерпят за услугата, която й са направили”, разказват потърпевши. Според тях обащата изтеглена сума надхвърля 100 000 лв.

„Работници в шивашки цех бяха принуждавани да теглят бързи кредити от петте офиса на кредитните къщи в Гоце Делчев с обещания, че за 15 дни ще бъдат погасявани от работодателката им Христина Дамянова”, обясниха хора от Гоце Делчев. Потърпевши твърдят, че са притискани да връщат парите, защото според тях тя не е спазила думата си за погасяването на заемите в обещания от нея 15-дневен срок. Запознати признават, че Дамянова все пак е погасявала по няколко вноски. По думите им Христина Дамянова е родом от Гърмен, омъжена за Николай Дамянов от Гоце Делчев.

Шивачките от Гоце Делчев потърсиха в. „Вяра”, за да разкажат своята гледна точка за ситуацията, в която са попаднали, и да споделят притесненията си. В. „Вяра” дава право на отговор на всички лица, чиито имена са споменати в разказа на жените.