Поповете Величко, Спас, Яне и Велизар поляха със зехтин строежа на нов параклис в Симитлийско

На полагането на първите камъни присъства общинският кмет Апостол Апостолов, строителят Йордан Серафимов: Намерихме уникална керамика, на която се явяват десетки светци

 

Стартира строежът на параклиса „Св. Александър Невски” в подножието на връх Кръста, точно при 22-метровия християнски символ в симитлийското село Ракитна. Свещеници благословиха богоугодното дело и сложиха зехтин в основите на новия параклис. Основополагащи първите камъни за изграждането на параклиса бяха четиримата отци, които отслужиха и водосвет на мястото. Свещениците Величко, Спас, Яне и Велизар положиха зехтин и камъните в основата на параклиса и осветиха мястото. На полагането на първите камъни на параклиса „Св. Александър Невски” присъстваха и общинският кмет Апостол Апостолов, заместник-кметът на община Симитли Евгения Георгиева, кметът на село Ракитна – основен инициатор за параклиса – Стефан Костов.

С доброволен труд на местните и помощта на кмета Апостолов и общинското ръководство новият параклис се очаква да бъде построен до една година. На мястото беше намерена и уникална керамика, на която се явяват десетки светци по думите на Йордан Серафимов, който е един от строителите на параклиса, вярващите ще разпознаят много от светиите. Празник имаше и кметът на село Ракитна Стефан Костов, а колегите му бяха приготвили две торти с много пожелания, с които го изненадаха след полагането на основите.