Бенчев: Лъжа е, че Борисов е идвал у нас, но е вярно, че съм давал пари на БСП

Бенчо Бенчев

Ако партията не знае колко съм дал, значи има черна каса, заяви общинският съветник

 

Три дни след като името на Бенчо Бенчев бе свързано с това на Димитър Желязков-Очите, скандалът опря персонално до министър-председателя Бойко Борисов и президента Румен Радев. Повод за новата глава от сагата с общинския съветник от листата на БСП в Бургас стана участието на Атанас Зафиров от Изпълнителното бюро на червената партия в “Тази сутрин” по bTV. В национален ефир той цитира твърдение във фейсбук на Георги Кадиев, че Борисов е един от висшите държавници, гостували в дома на Бенчо Бенчев.

Това предизвика началника на кабинета на премиера Румяна Бъчварова да се включи извънредно по телефона и да опровергае обвинението. Заедно с нея позиция изрази и депутатът от ГЕРБ Тома Биков, който зададе въпрос за връзка на Бенчев с президента Румен Радев.

Всичко започна с постинга на Георги Кадиев от понеделник. В него той разказва, че Бенчо Бенчев още преди години му е споделил, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов го е посещавал в дома му в Бургас, докато бил главен секретар на МВР.

“Когато го видях в листата на общинските съветници на БСП, разбира се, веднага стана ясно защо е там: финансира кампанията”, добавя Кадиев по адрес на Бенчев.

Атанас Зафиров от Изпълнителното бюро на БСП изтъкна как Бенчев е избран за общински съветник и с гласовете на ГЕРБ и останалите партии. Той заяви още: “Г-н Бенчев в свое интервю отпреди няколко месеца казва, че всички президенти и премиери са били гости в неговата къща, включително и сегашният премиер. Сега и г-н Кадиев го казва”. Освен това той цитира думи на Румяна Бъчварова от 2016 г., когато беше вътрешен министър и заяви, че “няма политически чадър над Димитър Желязков”. Това се случи, след като Митьо Очите оцеля при престрелка в Слънчев бряг. Това накара началника на кабинета на Бойко Борисов да се включи извънредно по телефона.

“Нинова да не се оправдава с предишното ръководство на БСП. Тя много добре знае, че общинските съветници се номинират от съответните местни организации. Така че предишното национално ръководство на БСП не може да й служи за оправдание в този случай”, реагира гневно пред Канал 3 бившият соцлидер Михаил Миков.

“Има случаи, в които от манипулативните внушения до лъжата няма особена разлика и това е един от тях”, възкликна Миков по адрес на Нинова.

“Изумявам се как представител на БСП, която претендира да е сериозна партия, може да спекулира така с факти и изказвания. Първо, по повод на политическия чадър отговорих на конкретен въпрос дали е имало такъв от ГЕРБ и аз категорично отрекох, защото нямаше никакви такива доказателства. Що се отнася до бизнеса му, тогава започна проверка и предполагам, че случващото се сега е резултат именно от него”, коментира раздразнена Бъчварова.

Попитана дали знае Бойко Борисов да е гостувал на Бенчев, тя отговори категорично, че откакто работи с него, знае, че той не ходи в частни имоти и домове. На въпрос дали не е възможно това да се е случило, когато беше главен секретар на МВР, тя отвърна, че няма такава информация, но повтори, че доколкото го познава, той не прави това в нито едно от качествата си.

В пряко включване от Бургас и Тома Биков заяви, че за първи път чува подобна теза. На свой ред той контраатакува с въпрос дали бизнесменът не е участвал в предизборната кампания на президента Румен Радев и дали той не е получил от него пари.

“Да, участвал е, всички наши активисти са участвали в кампанията на Румен Радев, как точно, се затруднявам да кажа”, отговори Зафиров.

Бургаският общински съветник от гражданската квота на БСП Бенчо Бенчев отрече Бойко Борисов и Цветан Цветанов да са посещавали дома му.

В интервю по телефона за bTV Бенчев заяви: “Не е идвал Борисов, и Цветанов не е идвал. Лъжи са, лъжи са, това са интриги, които създават”.

Бизнесменът общински съветник, прочул се със своя “Ролс-Ройс”, обаче потвърди друго твърдение за себе си – че е давал пари на БСП – според друг общински съветник от Бургас – Минко Чанков, той е дал “20-30 000 или дори 50 000 лева” за последната предизборна кампания.

“Да, спонсорирал съм с пари. За много по-големи суми от това, което се говори. Щом никой не може да каже колко пари съм дал, значи има черна каса”, каза той.

От БСП категорично заявиха, че по официални документи, а и фактически, Бенчев не е финансирал партията, но признаха, че е участвал в кампанията на президента Румен Радев, както всички техни активисти. Междувременно от ГЕРБ поискаха да бъде разследвано има ли такава черна каса.

 

Снимка

Бенчо Бенчев отрече Бойко Борисов и Цветан Цветанов да са посещавали дома му.