Митьо Очите изкарвал по 1 милион лева на месец през лятото

Митьо Очите изкарвал по 1 милион лева на месец през лятото

Желязков рекетирал супермаркети, химически чистения и траурни агенции

 

Митьо Очите печели по близо 1 000 000 лв. на месец от рекет, дрога, трупове, таксита, заведения. Той принуждавал и собственици на химически чистения и супермаркети да му плащат такса спокойствие. Това разкриха пред в. “Телеграф” антимафиоти от ГДБОП. Тлъстата печалба от 1 милион лева на месец Митьо Очите правел през летния сезон, станало ясно в хода на разследването. Тогава силоваците на бандита плъзвали из целия Бургаски регион и започвали да плашат и рекетират собственици на заведения, барове, ресторанти. Особено внимание обръщали на химическите чистения.

“Причината е, че хотелите, които се пукат по шевовете, дават огромни маси кърпи, хавлии, дрехи, чаршафи на фирми да им ги перат. Печалбите са колосални”, коментират криминалисти. По думите им рекетът на супермаркетите бил също толкова брутален. Отивали представители на Желязков и казвали само едно “вече работите с „Аркус” и това било достатъчно, тъй като хората били жестоко наплашени. Такситата в региона пък от години са под контрола на задържания бандит, но официално уж се управляват от дъщеря му. Близо 300 000-350 000 лева влизали в джоба на Очите от този вид рекет.

Антимафиоти изчислили, че половин милион пък Желязков прибирал от търговията с дрога. Останалите пари на кримибоса идвали от войната за труповете. Най-грозният рекет, който Очите и хората му налагали в Бургаско, бил за погребенията, станало ясно в хода на разследването. Гробищата били поверени на лейтенанта на Очите – Йордан Въчев-Данчо Ларша. Той разполагал с наказателна бригада, която разчиствала конкуренцията и прибирала процент от печалбата на послушните траурни агенции. Който не се подчинявал, го пребивали. Било заплашвано и семейството му.

Димитър Желязков в момента е задържан в Турция и до 60 дни, по закон, трябва да бъде екстрадиран в България, съобщи още в понеделник говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. По думите й Очите е преминал турската граница с микробус, собственост на фирмата на червения общински съветник Бенчо Бенчев.

“В този микробус се е возил самият Бенчо Бенчев и още едно лице – Йовчо Домусчиев. Резервациите в хотела, където беше открит и задържан от турските власти Димитър Желязков, са били извършени от Несрин Узун, а стаите, в които са се регистрирали – три на брой – са на името на Бенчо Бенчев и Йовчо Домусчиев”, коментира Румяна Арнаудова. Междувременно Специализираната прокуратура започва разследване на организирана престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления на всичките закопчани 7 лица, близки до Очите.

Проверка в Търговския регистър показва, че официално на името на Димитър Желязков-Митьо Очите има три фирми. Капиталът на Желязков в тях обаче е запориран от Комисията за отнемане на имущество, придобито по незаконен начин.

От прокуратурата вече казаха, че се проверяват фирми, в които Желязков официално не участва, но има съмнения, че работят за него, предава bTV. Кои са тези фирми, обаче засега е тайна.

В интервю пред bTV още преди две години Димитър Желязков призна, че работи като консултант към фирма „Аркус Сигурност” -Бургас. Сред собствениците на тази фирма е общинският съветник от БСП Бенчо Бенчев, арестуван заедно с Очите в Турция.