Софийският градски съд остави без уважение молбата на Будимир Куйович за предсрочно освобождаване от затвора. Делото бе образувано по молба на Куйович за условно предсрочно освобождаване от затвора. Известен като един от големите наркотрафиканти на Балканите, Будимир Куйович излежава 16-годишна присъда, постановена от ВКС през 2010 година, след като бе задържан при специализирана акция на 30 декември 2007 година. Тогава служители на ГД „Борба с организираната престъпност“ организираха спецакция, при която беше задържан сърбинът и българските граждани за трафик на близо 60 кг хероин.

Припомняме, че по делото бяха осъдени и Михаил Янков – на 15 години затвор и 200 000 лева глоба, Стойко Дойчев – на 10 години затвор и 100 000 лева глоба, Николай Писков – на 10 години затвор и 100 000 лева глоба. Установено бе, че от 15 октомври до 29 декември 2007 г. всички те са участвали в организирана престъпна група, ръководена и създадена от Будимир Куйович с цел трафик на наркотици. Вчера в съдебната зала присъства и самият Куйович, който заяви, че е съгласен с мотивите на защитата. А те са, че осъденото лице се е поправило и се разкайва за стореното. Защитата изтъкна и че лицето е изпълнило първата предпоставка за предсрочно освобождаване, а именно – че вече е изтърпял повече от половината му наложено наказание.

Държавното обвинение заяви на свой ред, че молбата на Куйович е неоснователна и следва да бъде оставена без уважение. Според прокуратурата не е налице втората предпоставка за предсрочно освобождаване, а именно лицето да е дало достатъчно доказателства за своето поправяне в затвора.

В рамките на делото стана ясно още, че подсъдимият не е допускал нарушения на трудовата дисциплина в затвора и дори е бил награждаван. Според съда Куйович няма устойчивост от ефекта на поправянето си. Съдът отчете, че молбата на Куйович е подадена веднага след като е преминало половината от наказанието му.

Припомняме, че след задържането на четиримата в края на декември 2007 г. в МВР се разрази скандал, който доведе до оставката на тогавашния главен секретар на МВР Илия Илиев. Арестуван беше и зам.-директорът на ГДБОП Иван Иванов.

Името на Куйович стана известно в България през 2002 г. Тогава в пернишките села Дивотино и Люлин бе разбита лаборатория за производство на амфетамини. Арестувани бяха четирима човека, а за организатор на производствената линия МВР посочи Куйович. По време на съдебния процес той сключи сделка с прокуратурата и от обвиняем става свидетел.

Перничани още помнят акцията в село Дивотино, където Куйович тогава въртеше любов с местна жителка и успя да омае цялото й семейство. Пред тях той се представил като търговец на автомобили втора употреба, имал собствени камиони и автовози, които идвали натоварени с коли от Германия и Австрия. С парите, спечелени от сделките, Будимир живеел охолно, а от връзката с дивотинката се роди и дете. Според местни полицаи официален брак не е имало, но двамата имали съвместен бизнес. През май 2002 г. акция на НСБОП разкри нарколабораторията в Дивотино, в която имаше 48 кг амфетамин субстанция. Спецполицаите откриха и незаконно оръжие и боеприпаси, заровени в двора на къщата около лабораторията.