Спират с подпорна стена свлачището по пътя Рила-Рилски манастир

Напоследък активизирането на свлачището по пътя за Рилския манастир зачести.

Огнеборци загасиха пламнала кола на паркинга при светата обител

 

През септември стартира изграждането на подпорна стена при ската над с. Пастра по пътя Рила-Рилски манастир, където при  валежи неизбежно се активизират свлачища, пише кмета.бг. Първо ще трябва да се направи пълно почистване от падналите и струпани скали, пръст и дървета по трасето на 5 километра над с. Пастра. С изграждането на стената проблемът със свлачищата по пътя Рила-Рилски манастир ще се реши трайно, казват експертите.
Трасето към светата обител сега е проходимо, но с ограничения. Необходимо е шофьорите да карат внимателно, да спазват пътната сигнализация и да се движат със скорост до 40 км/ч, тъй като в участък с дължина 250 метра движението се извършва в една лента. Предстоят два големи празника – Голяма Богородица, на 15 август, и Успение на св. Иван Рилски, на 18 август, когато към Рилската обител тръгват стотици автомобили, автобуси, хиляди миряни. Над Пастра придвижването ще е най-трудно. От полицията създават необходимата организация за движението.

Същевременно стана ясно, че кола се е запалила заради техническа неизправност на паркинга на Рилския манастир. Изгорял е двигателен отсек, пожарът е угасен от екип на РСПБЗН-Рила. За щастие няма пострадали хора, спасени са 2 наблизо паркирани автомобила.