Илиян Дуков, Б. Илиева, Диляна Христова, Детелин Димитров, Борис Захариев, Орлин Чачановски, Св. Пейчев,  Борис Аршинков, Цочо Василешки са част от доброволците.

Първата доброволческа акция по проект „Кончето” мина успешно, похвалиха се доброволците, които започнаха ремонт на заслона на 2750 метра надморска височина в Пирин. Включиха се над 30 доброволци и за 2 дни до заслона бяха изнесени повече от 500 кг материали, инструменти, вода, бензин, пясък и цимент.

Орлин Чачановски (на преден план)

Повечето от доброволците се отказаха от полагащите им се пари за храна и ги дариха за каузата, уточниха на страницата на заслона в социалната мрежа. Оттам обясниха още, че старият заслон вече не съществува.

Старият заслон отвътре

Старият заслон вече е пакетиран и ще остане само спомен. На негово място ще се вдигне нова и модерна постройка с много по-добри условия за пребиваване на туристите. Елементите от старата дървена постройка се поставят в специални пакети, които тежат не повече от 300 килограма. „След това хеликоптер ще свали тези пакети в двора на хижа „Яворов”, където отново ще се сглоби старият заслон. Ще го превърнем в музеен експонат. В момента една трета от заслона, съграден през далечната 1955 г., вече е демонтирана”, заяви Орлин Чачановски, председател на Асоциацията на планинските водачи и един от инициаторите за изграждането на модерен заслон на Кончето. Следващата доброволческа акция ще бъде на 11 и 12 август. Задачата е да се качат около 300 кг подова настилка – 50 тартанови плочи с размери 40/40/3 см. По план работата трябва да приключи до края на месец август, но всичко зависи и от летателната машина, и от времето. Затова крайният срок е 15 септември. „Най-радващо е, че има много доброволци. Наложи се да връщам няколко души миналия уикенд, тъй като нямаше работа за тях”, сподели Орлин Чачановски.