Борисов отчете рекордно ниско ниво на незаконната търговия с цигари

Бойко Борисов и Валентин Радев

Очаква да се съберат минимум 200-300 млн. лева повече за бюджета

 

Делът на потребление на контрабандните цигари през 2018 г. е 5,8 на сто. Това показват резултатите от традиционното изследване на празни опаковки у нас, което бе представено в Грандхотел „София”. Резултатите бяха оповестени пред министър-председателя Бойко Борисов и представители на държавните институции, които са пряко ангажирани с противодействието на контрабандата. Резултати показват, че това е спад с 0,8 на сто спрямо последното тримесечие на 2017 г. Това е най-ниското ниво на незаконна търговия с цигари, откакто проучването се прави в България.

Изследването показва, че основните марки цигари, които се разпространяват нелегално, и собствениците на тези марки остават едни и същи. Наред с това системно се появяват нови марки, които излизат на пазара в цялата страна внезапно и бързо, заменяйки други предишни масово предлагани варианти. Почти двойно е намаляла незаконната търговия с цигари в Сливен, Пазарджик и Видин.

„Близо 20 тона нарязан тютюн и над 10 милиона тона къса цигари са били заловени от органите на МВР през последните шест месеца, посочи вътрешният министър Валентин Радев, който също присъства на представянето. Освен това 553 са досъдебните производства, които са били образувани през последните шест месеца за нелегално разпространение на цигари“, допълни Радев.

„Борбата срещу контрабандата не е кампанийна работа. Неслучайно бюджетът е на 2 милиарда излишък, а започнахме на минус, с дефицит“, каза Борисов.

Премиерът изтъкна ефекта от работата на ситуирания в ГДБОП Междуведомствен координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари, в който работят служители на МВР, митници и НАП. По думите му благодарение на съвестната дейност на различните ведомства там се получава двоен контрол. Личното ангажиране на прокуратурата по темата също дава резултат и допринася за бързото реагиране по места.

Борисов изтъкна, че добрите резултати в борбата с контрабандата оказват положително влияние и на приходите в бюджета, който в момента е на излишък. Той каза, че това дава възможност да се отпускат повече средства не само в социалната сфера, но и във всички останали. Министър-председателят заяви, че очаква тази година благодарение на борбата с контрабандата с 200-300 млн. лева да е минимумът, който ще се събере в повече в бюджета. Той коментира, че повишението на приходите в бюджета съответно повишава и стандарта на живот на хората.

Според Борисов всички тези постижения в битката с контрабандата означават “повече приходи за гражданите, повече приходи за бюджета и възможност да се повишава стандартът на живот, плюс конкуренцията”. “Дава възможност на българското производство да се развие по-добре”, обобщи министър-председателят.

“Приходите в бюджета на държавата дадоха възможност да направим много, не само в социалната среда, но и за заплатите на полицаите, на граничарите, за армията. 15 милиона повече за БАН. Не знам защо се карат в института, ще се срещна и с тях. 10 млн. повече за Софийския университет. Миналата седмица дадохме и за метрото в София. За общините – да се направи обреден дом, детска площадка, път. Имало е места, където даже път нямаше. Това е в полза на обществото”, категоричен бе Борисов.

“Нямаме никакво намерение да отстъпваме, точно обратното, сега ще видите и при горивата. Тази приказка – “аз съм малка, частна, бедна, петролна компания – няма нито една истина в думите”, предупреди още премиерът по повод последните промени в Закона за горивата.

“Понеже знам колко е мнителен Безлов (бел.ред. Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията) – това можем да го вържем веднага. С една дума данните не се бият, а се надграждат и най, което мога да кажа, че съм доволен. Те са с тенденция да вървят в тази посока и нямаме намерение да отстъпваме. Сега ще видите и при горивата ще има изсветляване на икономиката”, допълни той.

“Сутринта имахме оперативка по “жътвата”. Подготвяме се да ги хващаме как жънат канабис. Наблюдаваме ги и ги чакаме, за да може Гешев да ги хване. Казвам им да знаят. По-добре да не се вкарват в затвора, а да отидат на полето да прибират слънчоглед, царевица. Толкова много продукция има за прибиране. Нека бъдат полезни”, допълни премиерът.

„Моят съвет към главните жътвари е това. Добре сме се подготвили”, допълни Борисов.