Безлов: Стотина семейства си разпределят 2,9 млрд. лв. от евросубсидиите, ролс-ройсът на Бенчо е дребнотемие

Тихомир Безлов

“Идеята на субсидиите в селското стопанство е да подпомагат малките и средните производители, а не милионерите. Преди влизането ни в в Европейския съюз с програма “Сапард”, а след това с европейските субсидии създадохме една класа на латифундисти, които разпределят милиардни средства”, заяви пред БНР анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов. Той коментира фигурата на общинския съветник от Бургас Бенчо Бенчев, задържан заедно с издирвания от Интерпол Димитър Желязков-Митьо Очите в турски хотел. Бенчев е сред най-едрите земеделски производители от т.нар. “група на зърнарите”. При протестите за евросубсидиите през 2012 г. той бе сред организаторите и премиерът Бойко Борисов коментираше фигурата му, припомни Безлов.

Акцентирайки върху концентрацията на евросубсидиите, анализаторът уточни, че от 2015 г. има европейско решение за “таван” на субсидиите, което е довело до незаконни схеми за тяхното получаване:

“Тези субсидии не бива да надхвърлят 300 хиляди евро. Имайте предвид, че когато през 2010-2012 г. направихме първите списъци на хората, компаниите, семействата, които са зад тези компании, ако си спомняте, имаше групи, които имаха 30 милиона евросубсидии. Сега тези групи са трансформирани на десетки малки фирми, за да се преодолее този праг от 300 хиляди. Дори да го направите, създавате организация, т.е. създавате организирана престъпна група с десетки подставени лица, фирми, които ви движат документооборота, извършвате огромно количество нарушения. Но за да докажете това, ви трябва разследване – трябва да докажете, че това действително са подставени лица, че тези документи действително са фалшиви и т.н.”.

Големият проблем, според Безлов, е, че “тези гигантски компании на семейства взимат тези пари, а за да ги взимат, трябва да го направят през политиците”. По думите му – вземайки ги, трябва да направят криминални организации.

“В резултат на политически протекционизъм се създадоха около стотина семейства в страната, които разпределят 70-80% от евросубсидиите. За 2017 г. те са 2 милиарда и 900 милиона – това са огромни пари за страна като България. Това, което официално се случва в България от 2015 г., е, че съзнателно се заобикаля този таван. Избягва се да се коментира и тази тема. Всички в момента говорим какъв ролс-ройс има Бенчо. Ролс-ройсът на Бенчо или това, че го е укрил, ми се струва даже дребнотемие”, каза още Тихомир Безлов.