Женски бой в Гоце Делчев! Изтеглилата бърз кредит от 4000 лв. Гюлфие Тахирова заскуба Хр. Дамянова пред децата й

Айше Саид изригна: Как не те е срам да лъжеш, че си ми дала парите ма, куч*о

Дамянова: Не знам тези хора какъв проблем имат с мен, затвориха ми шивашкия цех, наистина имаше 4 кредита с фалшиви документи, тях ще ги поема

 

Скандалът с изтеглените от гоцеделчевски шивачки бързи кредити ескалира в женски бой. Десетки зяпачи станаха свидетели на екшън сцените в центъра на Гоце Делчев.

До физическото посегателство се стигна, след като Гюлфие Тахирова, изтеглила бърз кредит, нападна Христина Дамянова. Гюлфие и още десетки жени твърдят, че Дамянова ги е принуждавала да теглят бързи кредити с хиляди левове.

Припомняме, както „Вяра” писа, по думите й – Гюлфие изтеглила и предала на Дамянова 4000 лв. Заемите не били погасявани от Дамянова, а кредитните институции подгонили шивачките. Дамянова пристигна на пл. „Македония” в Гоце Делчев с двете си деца, за да изложи своята версия по случая. Десетките свидетели забелязаха, че Дамянова прави мимики към шивачките, че тя е покрила кредитити и че не бива да имат претенции към нея.

Това взриви обстановката. Последваха обвинения и обиди, а сцената  завърши с бой между Христина Дамянова и Гюлфие Тахирова. Сагата с бързите кредити в Гоце Делчев става все по-страшна. Още семейства, които твърдят, че са потърпевши, потърсиха в. „Вяра”, за да разкажат историите си с надежда прокуратурата да се самосезира.

Христина Дамянова

Десетки се събраха и в полето на гърменското село Дъбница, за да търсят сметка от Дамянова. Измежду тях започна да се шушука, че тя им звъняла по телефоните и ги увещавала да заявят пред медиите, че борчовете са погасени. Много афектирана от случилото се беше Айше Саид. По телефона тя се нахвърли върху Дамянова: „Как не те е срам да лъжеш, че си ми дала парите ма, кучко? Как не те е срам да ме караш да лъжа журналистите, че всичко по моите кредити е внесено, като всеки ден ми звънят да погасявам парите, които ти прибра и обеща, че ще ги погасиш след 15 дни. Ето тук, на полето при село Дъбница, ти дадох последните 800 лева и ти напълних торбата с домати и краставици да ядете у вас. Защо ме караш да лъжа журналистите ма, аз не съм лъжкиня като тебе. Ти не си и майка. Децата ти  страдат заради твоите  измами и лъжи, аз ще ги взема и ще ги гледам като моите деца. Отдел „Закрила на детето” трябва да се самосезира веднага, защото ти не полагаш необходимите грижи като тяхна майка за тях”. Това избълва по телефона на Христина Дамянова около половин час силно възмутената Айше Саид. Айше Саид обясни, че със съпруга й е теглила и предали на Христина Дамянова заеми от 5 кредитни къщи за сумата от 5000 лева. „Тя работеше  заедно с кредитните къщи, те също са в кюпа.  Няма защо да се оправдават. Смемата е жестока. Компетентните органи в държавата трябва да се самосезират веднага”, заяви още  Айше Саид.

Както „Вяра“ писа, около 54 семейства от Гоцеделчевско се оплакаха, че са теглили пари за Дамянова предимно от кредитна къща „Сити Кеш”, клон Гоце Делчев. Жените, които твърдят, че са потърпевши, са работили в шивашкия цех на Дамянова. Според тях не са имали трудов договор, получавали са надници от 3 лева на час. „Тя ни попълваше документите за  кредитите, тя  ни придружаваше да ги изтеглим и после прибираше парите ведно с документите от кредитните къщи”, разказаха хората. Стана известно, че Христина Дамянова и до днес е  кредитен консултант в „Сити Кеш”-Гоце Делчев. Това тя потвърди лично пред „Вяра“ и още, че в качеството си на такава е набирала клиенти  и е сключвала договори за бързи кредити. Междувременно шивачки споделиха, че от централата на кредитната къща „Сити Кеш”  в София вече са образували дело срещу Христина Дамянова за установени четири кредита с фалшифицирани документи от нея.

„На 74 години съм и съм тръгнал по полето да копам и да бера тютюн, за да изкараме със съпругата ми някакви пари за най-необходимото, защото всичко, което имаме, ни отива за погасяване на кредитите”, заявиха Джеват Пильов и Айте Бошнак от Сатовча. Те твърдят, че са изтеглили няколко кредита за Христина Дамянова от различни  кредитни къщи в Гоце Делчев на обща стойност от 5280 лв. С лихвите те са станали 12 000.  „Не знам какъв им е проблемът на тези хора,  почти всички са се подписали, че теглят бързите кредити и ползват парите за лични нужди. Аз съм им подписвала документите и не знам сега какво искат от мен”, заяви Христина Дамянова по адрес на Айте Бошнакона и Джеват Пильов.

„Да ги предадеш тези суми на шефа си, за да те остави на работа – това ли е лична нужда?”, попитаха на свой ред хората.

Ето и версията на Христина Дамянова:

  • Г-жо Дамянова, Ваши работнички Ви обвиняват в измами и принуда за теглене на бързи кредити, като Вие сте им прибирали парите с обещание, че ще погасите сумите, които са Ви дали, до 15-20 дни. Говори се за колосалната сума от 100 000 лева общо.

  • За какви 100 000 лв. говориме сега! Ето тази жена – Надя Даутева, дето вика телевизиите, точно тя взима кредит от 500 лв., тя си ползваше тези пари, накрая ми казва, че трябва аз да й ги погасявам.

  • Но тя заяви, че същите пари тя ги е отработила в цеха, работила е по 30 часа с дъщеричката й, накрая сте й взели и кредита и не сте им платили заработеното.

  • Какви са тия 100 000?! Аз направо, честно ви казвам, не знам. Когато те работиха при мен, накрая имах проблем с фактурирането на поръчките. Забавиха се фактурите и това са по някакви 300-400 лв. Говорим за 300-400 лв. Моят брат обеща, че ще им ги плати, ей сега в петък ли, в понеделник ли, не разбрах. Надя Даутева лично си има уговорка с моя брат. Тя каза, че няма нищо и ще се разберат. Честно ви казвам, не мога да си го обясня. Точно преди месец тези шивачки ми казаха, че ще ми затворят цеха. Добре, успяха. Вземаха ми машините, без да съм там. И за това нещо ще си ги съдя. Може ли такова нещо? Може ли?

  • Вярно ли е, че сте ползвали гръцка борса по 860 лева месечна компенсация за безработни?

  • Може да проверите дали съм ползвала гръцка борса. Това не е вярно. Аз на никого не съм предлагала подобно нещо, те ме питаха и искаха да ги уредя, но нямаха пари да си платят.

– Дадохте ли вече показания в полицията относно депозираните там жалби от шивачките?

– Аз бях до полицията да видя какво става. Никой не ме е викал иначе.

– Притеснявате ли се, че може да се стигне до съд?

– Не се притеснявам за нещо. Част от тези кредити ще ги поема, защото действително бяха установени 4 кредита с фалшифицирани документи. Тях да ще ги поема, но другите са си кредити на въпросните хора, за които са се подписали и са си ги ползвали.

– Влязохте и в бойна схватка с Гюлфие, как ще коментирате?

Срамувам се, защото се случи пред децата ми. Ако знаех, че ще се стигне дотам, нямаше да дойда. Гюлфие не е била моя работничка, а аз не знам тя какви претенции има към мен.