Десислава Иванчева излезе от болницата отново с оковани ръце и крака

Десислава Иванчева бе изписана от "Майчин дом" и приета – с оковани ръце и крака и кожен колан през кръста.

Отстранената заради обвинение в корупция кметица на столичния район “Младост” Десислава Иванчева бе изписана от “Майчин дом” в четвъртък в същия вид, както беше и приета – с оковани ръце и крака и кожен колан през кръста, фиксиращ китките й, предаде „Медиапул“. Тя бе приета за изследвания във връзка с туморно образувание, като кадрите от влизането й в болницата предизвикаха масово възмущение заради взетите от “Съдебна охрана” мерки срещу евентуален опит за бягство от нейна страна. Впоследствие от правосъдното министерство обясниха, че белезниците са поставени на Иванчева по силата на инструкция за конвоиране на лишени от свобода до външни обекти, приета още през 2012 г.

Въпреки че правозащитни организации и юристи изразиха мнения, че подобно отношение противоречи на конституцията, Закона за изпълнение на наказанията и Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, управляващите дадоха да се разбере, че нямат никакво намерение да променят въпросната наредба. С призив властите да спрат да унижават по този начин затворници и арестанти излезе и омбудсманът Мая Манолова, въпреки че именно настоящата й заместничка Диана Ковачева утвърди въпросната инструкция, докато бе правосъден министър в първия кабинет на ГЕРБ. Зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов единствен се отчете с коментар по темата, заявявайки, че клипът с Иванчева, заснет от бившия й говорител в общината Петър Кърджилов, бил “пиар акция”. Добави и че не намирал „никакви основания“ за промяна на наредбата за конвоиране.

“Деси Иванчева беше изведена от болницата и върната обратно в ареста преди обявения от лекарите час – веднага след последното й изследване в 8,20 часа. Най-лошото е, че тя няма да бъде в лечебницата на Централния затвор, а директно в ареста, където условията разрушават здравето им. Ще изпратим протестна нота до посолствата на демократичните държави и до европейските институции”, посочиха от екипа на фейсбук страницата на отстранената кметица. Съмишлениците й подготвят и протест пред Министерския съвет (МС) идния понеделник. Те ще отправят и конкретни искания до управляващите, които ще бъдат внесени с подписка до правосъдния министър Цецка Цачева.