Съдът остави в ареста петимата задържани от групата на Димитър Желязков

Иван Пишиев (вляво) се е занимавал с погребалния бизнес, Рачо (в средата) е сочен за дясната ръка на боса и отговорник за палежите, а Венцислав Христов (вдясно) е движил наркотиците.

Свидетели разкриха пред властите структурата на престъпната организация, действала по Черноморието

 

След открито заседание, продължило близо два часа, Специализираният апелативен наказателен съд реши да остави в ареста петимата задържани от групата на Димитър Желязков-Очите, предаде  „Фокус“.

Венцислав Христов, Радослав Николов, Йордан Въчев, Иван Найденов и Иван Пишиев са с най-тежката мярка – „задържане под стража“. Аргументите на прокуратурата са, че ако обвиняемите бъдат освободени, за всеки един от тях съществува висок риск да се укрие или да извърши друго престъпление.

Спрямо Иван Найденов остава само обвинението за извършване на умишлен палеж на игрална зала в Слънчев бряг. Според съда нито един от разпитаните свидетели, даващи сведения за дейността на организираната престъпна група, не сочи сведения за дейност на обвиняемия Иван Найденов в нея. Другият аргумент на съда е, че през по-голямата част от времето, през което според прокуратурата Найденов е бил част от организираната престъпна група, той е бил в затвора.

По отношение на второто обвинение за умишлен палеж стана ясно, че според ДНК експертиза на черен текстилен ръкав на риза, иззет от мястото на произшествието, се установило, че по него има ДНК на Найденов. Тези доказателни източници заедно с анализа на телефонните разпечатки и показанията на свидетели съдът намира за достатъчни да обосноват съпричастност на Найденов към това престъпление.

В ареста е и шестият задържан – Калоян Колев. На 5 август той се завърна от Испания и се предаде на разследващите органи, след като беше обявен за международно издирване. Продължава издирването на общинския съветник от Несебър Пейко Янков.

На 8 август в съда са постъпили нови материали и класифицирани материали, стана ясно в хода на заседанието, предава местното издание “Флагман”.

Прокурорът от Апелативната специализирана прокуратура е изнесъл пледоария, в която посочва обвиненията срещу петимата от бургаския подземен свят. Съдът е установил, че са налице всички обстоятелства за най-тежката мярка за петимата задържани, за това сочат и всички доказателства.

Към групата се предявяват общи обвинения, а към някои от членовете и конкретни вторични престъпления – като рекет и изнудване. Явили са се анонимни и явни свидетели, извършени са експертизи, уличаващи структурата на престъпната група на Митьо Очите.

Свидетелите посочват, че Димитър Желязков-Очите е тарторът, Радослав Николов – неговата дясна ръка, а веднага след това в йерархията е Венцислав Христов. От разказите на свидетелите ставало ясно, че Николов и другият от бандата – Иван Пишиев, налагат монопол върху погребалния бизнес в Бургас, придобивайки погребални агенции и назначавайки свои за управители.

С дилърите на наркотици се занимавал Христов – те се отчитали на него, после той на Николов, а Николов – на Очите. Палежите също преминавали през Радослав Николов, сочат още разказите на свидетелите.

Един от свидетелите по делото – жена, която има фирма в сферата на погребалния бизнес, разказва как е била заплашена, че ще бъде унищожена лично от Иван Въчев.