Президентът Радев не приема фейсбук поста на Заев за извинение

Той посочи за грешка, но не коригира думите си, а за мен е необходимо. Българското правителство не реагира така, както трябва, смята държавният глава

 

Недопустимо е за мен и неприемливо евроатлантическата перспектива на Македония да става за сметка на българската история, идентичност и суверенитет. Това каза по време на посещението си във Варна президентът Румен Радев.

“Вие чухте ли, че има извинение, аз не чух. Това във фейсбук не е извинение”, коментира държавният глава по повод изявлението на Зоран Заев през изминалите дни.

“Той посочи за грешка, но не коригира думите си, а за мен е необходимо. Българското правителство не реагира така, както трябва”, каза още президентът и добави, че не може дългосрочните интереси на България да стават жертва на мимолетен политически ПР.

“Очаквам от българското правителство ясно заложени параметри и откровено споделени по формален начин на нашите отношения с Македония. Имаме всички основания за добросъседство и за включване на клаузите от този договор, разбира се, разширени в глава 35-а от преговорния процес на Република Македония в Европейския съюз”, посочи Румен Радев.

За модернизацията на флота и изобщо на въоръжените сили на страната властта действа все още мудно и нерационално, изтъкна държавният глава.

След ритуала по присвояване на първо офицерско звание на випускниците от Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ военнослужещи от Военноморските сили представиха елементи от операция по морска сигурност. Пред медиите Радев отбеляза, че това са прекрасни млади хора, с които страната ни може да се гордее.

Президентът призова да не „говорим за конфликти в Черно море”. “Да, има конфронтиращи се сили по политически и икономически интереси, но нека не говорим за конфликти. Всички държави полагат усилия да избегнат конфликтите в Черно море, както и нашите Военноморски сили.

Във връзка с твърдението, че общинският съветник Бенчо Бенчев е участвал в кампанията му, Радев заяви, че подобно име не фигурира в неговата кампания. “Тече паралелна кампания, която по най-нагъл начин се опитва да пришие Митьо Очите на служебното правителство. Нито го познавам, нито съм бил на гости у тях. Но тече една паралелна кампания, която по най-нагъл начин се опитва да пришие Митьо Очите на служебното правителство”, заяви Румен Радев. Той отбеляза, че Димитър Желязков е в криминалните хроники от години, а това няма как да стане без чадър от властта.