Пращат военните на психиатър за дрога и алкохол, ако са хванати с над 0,5 промила

Наказват униформените дисциплинарно, ако получат заключение „психично здрав“ след злоупотреба с алкохол.

Военнослужещите, които злоупотребяват с алкохол или наркотици, отиват на преглед при психиатър. Там униформените ще бъдат проверявани за годността им да служат в армията. Това става ясно от изменение и допълнение в Наредбата за условията и реда за предотвратяване, контрол и установяване на годността за военна служа на военнослужещи при употреба на алкохол и наркотици, която вече е влязла в сила, пише в. “Монитор”.

Задължително изследване за употреба на алкохол и/или злоупотреба с наркотични вещества ще се извършва в 8 случая. Това се случва при първоначално приемане на военна служба, на кандидатите във висшите военни училища, на кандидатите за служба в доброволния резерв.

За дрога ще се тестват и кандидатите за летателни и плавателни длъжности. На изследване ще се подлагат и военни, заемащи длъжности, свързани с управление на безпилотни самолети.

При положителен резултат от тест за алкохол или наркотици военният трябва да отиде в най-близката МБАЛ на ВМА за вземане на проби за лабораторно изследване. Пробите се изпращат в специализираната химико-токсикологична лаборатория на ВМА, където се прави изследването. Ако е установена концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила или употреба на дрога, командирът или ръководителят на военнослужещия го изпраща на преглед при психиатър във ВМА-София. При заключение „психично здрав“ началникът на военното формирование може да наложи дисциплинарно наказание на военнослужещия, но при установяване на заболяване той се насочва за военномедицинска експертиза.