Нинова се жалва на Таяни заради изказване на Джамбазки, че всички в БСП са за разстрел

Корнелия Нинова

Лидерката на червените разочарована, че никой от управляващите не се е разграничил

 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е изпратила писмо до председателя на Европейския парламент Антонио Таяни и председателя на Групата на социалистите и демократите Удо Булман заради думи на евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки, че “всички от БСП са за разстрел”, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Преди два дни Джамбазки коментира в интервю напрежението около изказването на македонския премиер Зоран Заев, че Илинденското въстание е македонско, което Нинова нарече преиначаване на истината.

“Нашият национален интерес е категорично Македония да стане част от ЕС. Има такива, които наливат масло в огъня, визирам председателя на БСП. Струва ли ви се редно и нормално председателят на тази партия и членовете й да говорят по темата с Македония? Те дори не се извиниха след 89-а година. Едно време се целуваха с Местан и правеха други съвкупления, но никога не се извиниха за това. Хиляди безименни гробове заради предателската политика на БСП. Те са отговорни, че има македонска нация. Всичките до един са за разстрел”, заяви Джамбазки. По този повод Нинова е написала до председателя на ЕП:

“Уважаеми г-н Таяни,

Обръщам се към Вас във връзка с недопустими изявления на член на ЕП в българските медии. Ангел Джамбазки, в интервю за електронно издание, отрича правото на най-голямата опозиционна партия в България да коментира важни национални въпроси и заявява: “Всички от Българската социалистическа партия са за разстрел”.

Това не е изолиран случай. За съжаление е налице явна тенденция на засилване на езика на омразата, провокирана от националисти и крайнодесни политически лидери. Трябва да отбележа, че в годините на прехода след 1989 г., в условия на най-тежка политическа конфронтация, никога народни представители и политически фигури не са си позволявали подобни крайности, призовавайки към физическо унищожение на политически опоненти. Още по-недопустимо в случая е, че се вменява колективна вина и посоченият за унищожение враг са всички български социалисти – това не просто напомня, а трасира пътя към връщането на най-мрачните времена на доминираната от нацистите на Хитлер Европа. Когато подобни закани излизат от устата на член на Европейския парламент, аз вярвам, г-н Председател, че е Ваше задължение да се разграничите и да предприемете възможните мерки в институцията, която е символ на обединена, мирна и демократична Европа и върху която с поведението си един неин член поставя кафяво петно.

Трябва да подчертая също, че г-н Джамбазки не е просто член на ЕП. Той е заместник-председател на една от съуправляващите партии в България – ВМРО, чийто председател Красимир Каракачанов е вицепремиер и министър на отбраната. В този контекст заплахите трябва да бъдат разглеждани с още по-голяма загриженост. Особено тревожно е, че от думите на Ангел Джамбазки не се разграничи публично нито ръководството на неговата партия, нито премиера и председател на водещата в управлението партия ГЕРБ Бойко Борисов.”