Жители на Дяково: Разнебитеният път в махала Кокая ни изтормози, искаме спешен ремонт

Пътят е в ужасно състояние.

Разнебитеният път в махала Кокая на дупнишкото село Дяково продължава да тормози местните. Живеещи там и техни близки, на които се налага да ползват т.нар. път, са изпратили жалба до омбудсмана Мая Манолова. Настояват за спешен ремонт.

„Живеещите над 30 домакинства, ежедневно идващите в къщите и имотите си десетки бивши и настоящи жители на с. Дяково в махала Кокая от години минаваме и ползваме непроходим, целия в ями, трапища, върлини, кал и локви път. Някъде около 2 километра – от разклона на пътя Дупница-Бобов дол до м. Горна Кокая. По труден терен с денивелация от около 100-150 м. С всеки изминал час този път става все по-непроходим. А се налага да се преминава, да се пресича през кал и вода. От София, от Перник, от Дупница идват при свои близки, възрастни хора. С багаж. И не могат да стигнат до близките си, колите потъват в локвите и калта. Местен фермер всяка сутрин кара млякото си до клиенти и познати, ползва високопроходим автомобил УАЗ, за да се придвижва. Зимата, и при по-необилен сняг – направо няма минаване по този път. Често се налага да се викат линейки, пожарни коли в някои случаи, коли на полицията. И те едва се справят.
От години не е правен ремонт по това трасе. Само се имитира нещо като подравняване, в действителност повече го разкопават и състоянието му става още по-лошо”, се казва в писмото, изпратено до председателя на Общинския съвет Емил Гущеров и кмета на община Дупница Методи Чимев.

„Необходим е по-сериозен ремонт. Запълване на дупките – може с чакъл, с фракция, с фрезован асфалт, с какво и да е, но тези ями да се запълнят. След това да се трамбоват, да се утъпка новоположеният пласт. Да се поразшири на места, да се отводни. Изобщо да се предприеме нещо. Час по-скоро!”, пишат дяковци в сигнала си, който преди повече от половин година внесли в общината.

„В жалбата си до общинската администрация и ОбС сме изложили всичко, касаещо състоянието на пътя до махалата, по който и при слаб дъжд (валеж) не може да се мине. Жалбата си внесохме в деловодството на общината с входящ № 32 от 18 януари 2018 г. Десетки пъти ни беше отговаряно, че всеки момент ремонтът ще започне, машините ще бъдат изпратени в Кокая”, допълват потърпевшите. Както е известно, за проблема алармира и в. „Вяра”. В отговор на наш въпрос тогава от общинската управа ни отговориха, че ремонтът ще започне в момента, в който климатичните условия позволят да се работи.