„Бекастрой“ сменя счупените контейнери в община Самоков, Емил Кривошиев: Закупени са нови 300 от пластмаса, опитваме да ремонтираме металните кофи

Емил Кривошиев

 Започна поетапна подмяна на счупените съдове за битови отпадъци в община Самоков. В момента се подменят контейнерите в Централна градска част и в районите на големите булеварди на града. Това съобщи за „Вяра“ Емил Кривошиев – зам.-директор на фирма “Бекастрой”. „Броят на амортизираните обществени контейнери е доста голям и затова ще ги подменим с нови пластмасови. Част от сега съществуващите метални кофи се опитваме да ги ремонтираме, но в случаите, когато това е невъзможно, пристъпваме към тяхната подмяна. С оглед необходимите мерки за противопожарна безопасност е направена преценка и са избрани местата, където да бъдат поставени пластмасовите съдове за смет“, добави още Емил Кривошиев.

Вече са закупени над 300 нови пластмасови контейнера с вместимост от един куб.м, а около 50 броя вече са поставени. Те са осигурени от „Бекастрой“, която фирма извършва сметосъбирането и сметоизвозването в община Самоков. Закупени са още 300 кофи (120-литрови) пластмасови. Планира се подмяна и за всички населени места в общината.

По договор фирмата извършва ежедневно сметосъбиране в града и два пъти седмично по селата. В по-големите квартали броят на обществените контейнери ще бъде увеличен. Смяната се прави с цел удобство на жителите по райони, като новите контейнери тип “Иглу” са значително по-функционални и лесни за употреба.

Гражданите могат да си закупят от фирмата от кръглите кофи тип “Мева“ на стойност 36 лв., които са по-здрави от използваните досега метални цилиндри. От фирмата се обръщат с призив към гражданите по възможност да използват новите контейнери за битови отпадъци по предназначение и освен това ги умоляват да не изхвърлят в тях леснозапалими субстанции: неугасена пепел от отоплителни уреди на твърдо гориво, а и да не предизвикват запалване на вече изхвърлени предмети. Екипът на „Бекастрой” благодари на жителите на община Самоков за съвестното използване на предишните контейнери и се надява успешното им партньорство да продължава през настоящата и следващата година.