Гастарбайтери напират да сеят тютюн в Гоцеделчевско, земеделецът Ив. Сабахлъков: Дъждовете прецакаха реколтата, грозде по пазарите няма

Иван Сабахлъков

Червените и зелените чушки държат високи цени от 2 до 2,50 лв. за кг в разгара на сезона

 

Не очаквам повишаване в изкупните цени на тютюна в Гоцеделчевско, но конкуренцията между фирмите изкупвачи ще е доста голяма, прогнозира земеделският производител от Хаджидимово Иван Сабахлъков.

„Не очаквам и тази година  изкупната цена на тютюна да се повиши въпреки голямото търсене на нашия и на световния пазар. Просто не можахме да се споразумеем с фирмите, но за догодина се очакват по-добри цени и аз лично се готвя отново да сея тютюн”, заяви Сабахлъков.

Според земеделци проливните дъждове са объркали цялата реколта. Зеленчуковият пазар страда за домати и други зеленчуци. Болестите от многото дъждове оказаха също лошо влияние. Има хора, които отдавна са изкоренили доматите, защото изсъхнаха. „Ще събираме това, което остана”, сподели Сабахлъков с нескрита надежда есента да е по-сушава.

Червените и зелените чушки, макар и в разгара на сезона, държат високи цени от 2 до 2,50 лв. за килограм в Гоцеделчевско, лютите чушлета се продават на същата цена. Рядко по пазара се среща и червено грозде, а бялото върви по над 3 лв. за килограм. Доматите никога през август не са били с такива високи цени от 1,40 до 1,80 лв., а кампанията по приготвяне на зимнината вече започна, коментират потребители от целия Гоцеделчевски регион.

Иначе тази година много земеделски производители от Гоце Делчев и региона се върнаха, макар и по-плахо, към  тютюнопроизводството. Наблюдава се увеличение на засадени  площи в сравнение с миналата година.

Надеждите са изкупните цени да се повишат поне средно по 10 лв. за килограм, а от следващата реколта – вече да догонват гръцките. Да отглеждат тютюн, и то по гръцки тертип, по родните си места решиха голям процент от гастарбайтерите, които превиваха гърбове в Гърция. Хората си закупиха всякаква техника и само очакват покачване на изкупните цени