Годишната инфлация в България достигна 3.5 на сто

През юли 2018 г. най-сериозно са се увеличили цените в сферите развлечения и култура, ресторанти и хотели, цените на облеклото и обувките пък спадат

 

През юли годишната инфлация в България достигна петгодишен връх, достигайки 3,5%, става ясно от данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани вчера. Това е най-сериозното поскъпване на цените на стоките и услугите от февруари 2013 г., когато нивото на инфлацията беше 3,6%, посочват от TradingEconomics, цитирани от Инвестор.бг.

Данните на НСИ са ясен знак за ускоряване на потребителската инфлация стабилно над нивото от 3% за втори пореден месец. Важна подробност е също така, че именно ниската инфлация е един от критериите за сближаване (т.нар. критерии от Маастрихт) и нейното равнище и движение в момента се гледа „под лупа“ от Брюксел заради кандидатурата ни за прием във валутно-курсовия механизъм ERM II. По-конкретно България трябва да поддържа ниска инфлация, която не надхвърля с повече от 1,5 процентни пункта средногодишната инфлация (HICP) в трите страни от ЕС с най-ниска положителна инфлация. За момента отговаряме на това условие, но ако поскъпването продължава с тези темпове, е съвсем реално да получим червена точка от страна на ЕК.

През юни годишната инфлация е била 3,2%. За месец (през юли спрямо юни) индексът на потребителските цени е нараснал 0,7%, показват още данните на НСИ.

Инфлацията от началото на годината до края на седмия месец е 1,7%. Средногодишната инфлация за периода август 2017 – юли 2018 г. спрямо периода август 2016 – юли 2017 г. е 2,4%.

През юли 2018 г. спрямо предходния месец най-сериозно са се увеличили цените в сферите развлечения и култура – с 5,6% и ресторанти и хотели – 2,3%. Цените на облеклото и обувките пък спадат с 2,8% на месечна база.

Цените на продуктите в малката потребителска кошница са се повишили с 0,3% за месец и с почти процент от декември до юли.

През юли 2018 г. в групите на нехранителните стоки и услугите е регистрирано увеличение на цените на цигарите – с 0,6%, електроенергия – с 2%, централно газоснабдяване – с 6,2%, газообразни и течни горива за битови нужди – съответно с 0,5 и 0,1%, топлинна енергия за подгряване на вода – със 7,6%, мебели – с 1,2%, климатични инсталации – с 1%.

Според НСИ автомобилен бензин А98Н е поскъпнал с 0,1%, газ пропан-бутан – с 1,5%, метан – с 1,6%. Цените на международните полети са с 13,2% нагоре, а пакетни услуги за почивка и туристически пътувания – с 13,3%.