6 часа огнеборци от Самоков, начело с шефа си Караджинов, гасиха къщата на шампиона по ски бягане И. Калпачки в Говедарци

Красимир Караджов

Изгоря покривът на работилницата му и 30 куб. дърва, пожарът вероятно е тръгнал от огън, на който са варени буркани

Огнеборците от Самоков спасиха от страшен пожар дома на Иван Калпачки в Говедарци. Въпреки бързата реакция на пожарникарите пламъците са погълнали покривна конструкция на помощна работилница и машини. Иван Калпачки е шампион по ски бягане. Брат му Васил – също. Те са синове на уважаваната учителка Ана Калпачка, която вече е покойница.

 

 Пожарникарите 6 часа са се борили с огъня. Сигналът за пожара е подаден в понеделник около 16 часа. Пожарникарите от Самоков за минути са се озовали на мястото и са започнали гасене. Освен дежурната команда на помощ са дошли и други пожарникари от Самоков, вдигнати по спешност с още един противопожарен автомобил. Сред огнеборците е бил и шефът на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” Красимир Караджинов. За гасенето са използвани 68 000 литра вода. Въпреки усилията на огнеборците е изгоряла дървена конструкция от 100 кв.м на помощна работилница, 30 куб. м дървен материал, както и машините в работилницата. Пожарът е угасен напълно около 22,15 часа и е предотвратено запалването на къщата на семейство Калпачки. Пламъците вече са тръгвали към покрива на триетажната сграда.

От направения оглед от пожарникари и полицаи не е установена причината за възникване на пожара, но се предполага, че е имало открит огън, на който са варени буркани с компот. За изясняване на причината все още се работи от специалистите.