Кметът на Банско откри арт улица в типично бански стил за 3,6 млн. лв., призна: Чакахме я 30 г., преди имаше кал и прах, сега – мостове и каменни плочи

Родените през 1968 година, сред които и градоначалникът, изградиха чешма, която бе осветена на официалната церемония

 

Кметът на Банско Георги Икономов откри новоизградената улица „Гоце Делчев“ навръх празника Голяма Богородица. Обектът бе открит с водосвет, присъства и депутатът Мацурев.

Улицата бе изградена на три етапа, като първата копка бе положена през 2015 г. и оттогава се работеше активно по улицата, която е чакана за всички, които живеят на нея. Средствата, използвани за трите етапа на строителството, са в размер на 3 600 000 лева. 350 000 се осигуряват от държавата, съобщиха от Пресцентъра на община Банско. Кметът Икономов пожела на всички да ползват улицата със здраве и да я пазят.

 „Хората чакаха изграждането на улицата повече от 30 години – преди това мястото беше едно кално и прашно пространство, обрасло с бурени. Срещнахме се с жителите на улицата през март 2013 г. и изслушахме тяхното виждане за това как искат да изглежда тя. Проектирахме я съгласно тяхното желание. И така, от 2015 г., се заехме с изграждането й – в типичния за града ни архитектурен стил, с вадите, с каменните плочи, с мостчетата, с обособени места за игра и почивка. Отне ни три години и 3 600 000 лева, за да създадем тази красива градска зона. Едва 350 000 лева са средствата, които получихме целево от държавната хазна. Останалото финансирахме от общинския бюджет. Малко са градовете, които съумяват да изградят от нулата един такъв мащабен проект. Това е ярко доказателство, че упоритостта и последователността се възнаграждават”, каза кметът Икономов. Стотици жители на града се включиха в официалната церемония по освещаването на улицата. Едновременно с откриването на улицата бе осветена и нова чешма, изградена със средства на хората, родени през 1968 година. Навършилите златната възраст, сред които и самият Икономов, спазиха стария български обичай да изградят чешма, която да остане за поколенията. Тя също е разположена на арт улицата.