Двудневен траур обявиха в Генуа, още разпознават жертвите от трагедията

До момента на моста е правена само рутинна поддръжка, планирани са възстановителни работи в рамките на 20 млн. евро, но това не се е случило.

Под тежките отломки има все още затрупани автомобили

 

Двудневен траур e обявен в Генуа, където вчера се срути мост и по последни данни са загинали 39 души, като техният брой може да нарасне. Сред жертвите има и деца. От разпознатите досега фигурират имена на жители на Генуа и околността, предаде БНР. Ранените при пропадането на 100-метровия участък на моста “Моранди” са 15, от които повечето са в тежко състояние.

По време на спасителните дейности през нощта бяха открити още загинали. Тези операции продължават, защото под тежките отломки има затрупани автомобили и надеждата е да има оцелели. Хората от 11 жилищни сгради под останките на моста са евакуирани, като тези сгради не са засегнати от срутването. Евакуираните се настаняват при близки и познати.

Районът на трагедията е отцепен и движението на превозни средства е забранено. Поради сложността на ситуацията, определена по системата като след земетресение, ще бъде поискано извънредно положение.

Министърът на транспорта Данило Тонинели каза, че за решаване на проблема с автомобилния трафик ще бъдат ползвани средства от фонда на Гражданска защита. Той смята да поиска оставката на ръководството на концесионера „Аутостраде пер Италия”, както и да се вземат строги мерки относно поддръжката на пътищата. Тонинели, както и вицепремиерите Луиджи ди Майо и Матео Салвини ще дойдат в Генуа. От вторник тук е премиерът Джузепе Конте, който посети ранените в болницата „Сан Мартино”.

Прокуратурата е започнала разследване за убийство на повече от един човек и създаване на бедствена ситуация. Вчера в Италия имаше национален празник – Успение Богородично, но 15 и 16 август в Генуа бяха обявени за дни на траур.

След проверка по сигнал за български гражданин, засегнат от трагедията, има щастлива развръзка. Това съобщи в предаването “Преди всички” генералният консул на България в Милано Росен Руфев. През изминалата нощ не е имало други обаждания от наши сънародници. Няма и постъпила информация от местните власти, които продължават да се борят с последиците от инцидента на място.

Огромните железобетонни блокове се преместват много трудно. Спасителните операции по разчистване на терена и издирване на хора са продължили през цялата нощ благодарение на специално осветление. Голяма част от загиналите все още не са идентифицирани, това ще стане до дни. Спасителните екипи все още се опитват да достигнат до автомобили и камиони, затиснати от огромните късове от падналия мост, разказа Росен Руфев.

Искрени съболезнования към президента и премиера на Италия и чрез тях – към близките и семействата на загиналите и пострадалите, изпратиха вчера държавният глава Румен Радев и министър-председателят Бойко Борисов.

 

Рухналият мост в Генуа – провал на инженерството, проектантът “объркал сметките”

 

Мостът “Моранди” е дълъг над 1100 м, висок е 45 м, а с пилоните си достига 90 м. През 2016 г. беше определен като “провал на инженерството” от проф. Антонио Бренчич, експерт по конструкции от армиран цимент във Факултета по инженерство на Университета в Генуа.

“Този мост е сгрешен. Ще дойде момент, в който разходите по поддръжката му ще надминат тези за подмяната му. В края на 90-те години на миналия век те са били над 80 на сто от цената на изграждането му”, казва Бренчич в интервю за тв канала “Примоканале” преди 2 г.

За баща на моста се смята Рикардо Моранди, който през 1957 г. проектира за пръв път конструкция от този тип. Тогава печели конкурс на правителството на Венецуела и прави мост в залива на Маракаибо през 1962 г. Дълъг е 8,7 км. Той претърпява инцидент 2 г. след откриването си.

“Моранди обърка сметките. Петролен кораб се заклещи под най-ниската му част и резултатът бяха 5 жертви”, казва Бренчич. Въпреки това инж. Моранди прави други два моста близнаци – виадукта в Генуа през 1964 г. и моста над Вади ел Куф ди Беида в Либия през 1971 г.

По онова време мост от този тип изглеждаше много иновативна идея, казва Бренчич. През 90-те години бяха извършени много дейности по обновяването на моста, който беше оборудван със стоманени въжета.

Според министър Тонинели онзи, който е виновен, ще плати докрай. “Не е възможно да се виждат подобни кадри в страна като Италия”.

“Със сигурност това е бил мост, който е бил подложен на много дейности за поддръжка, някои казват, че става въпрос за предизвестена трагедия”, каза още Тонинели.