Експерт обясни как застрахованите в „Олимпик” да си вземат парите, КАТ дава гратисен период на шофьорите

Ивета Кунова

„Застрахователният пазар в България е абсолютно стабилен”, заяви председателят на Българската асоциация на застрахователните брокери

 

Парите на пострадалите от пътнотранспортни произшествия, предизвикани от клиенти на „Олимпик”, ще бъдат изплатени на 100% от Кипърския гаранционен фонд, това съобщи пред NOVA Ивета Кунова, председател на Българската асоциация на застрахователните брокери.

Тя допълни, че хората, които имат застраховки в „Олимпик”, трябва да посетят брокер и да сключат нова „Гражданска отговорност” към друга компания. След това е необходимо клиентите да посетят клоновете на кипърския застраховател в България и там да пуснат заявление за сторно сметка, с която ще си получат обратно парите.

КАТ дава гратисен период на шофьорите, сключили „Гражданска отговорност“ с фалиралия застраховател „Олимпик“. Органите на реда обаче не са решили докога ще продължи той. Това коментира по време на брифинг главен инспектор Росен Рапчев от отдел „Пътна полиция“. По думите му съгласно Кодекса всяко МПС трябва да има сключена застраховка „Гражданска отговорност“.

„Когато такава застраховка вече не е активна, ние естествено няма как да не предприемем действия, съгласно Кодекса за застраховането“, обясни специалистът. По думите му в първите дни водачите ще се разминават с предупреждение.

„Реално погледнато, в първите дни няма да санкционираме, а само ще предупреждаваме водачите, ако ни предоставят полица на „Олимпик“. В първите няколко дни ще им дадем възможност да ги предупредим да си сключат веднага застраховка и ще започваме да ги санкционираме“, посочи още главен инспектор Росен Рапчев. Всички полици на фалиралия кипърски застраховател ще бъдат анулирани в петък.

„Имаше индикации още от май месец. Браншът беше предупреден. Застрахователните брокери, когато идваха клиенти с полици на разсрочени вноски в нашите офиси, ние ги предупреждавахме, че е добре следващите вноски да се направят в други компании. Когато застраховките на „Олимпик” изтичаха, ние предлагахме застраховки в други дружества”, подчерта Кунова. Тя заяви, че всички клиенти на кипърската компания в България са били информирани с СМС, имейл или по телефона.

„Всички членове на асоциацията, която аз представлявам, са уведомили своите клиенти чрез СМС-и, имейли или телефонни обаждания. Направихме една изключително стройна организация. След понеделник, когато стана ясно, че застраховките на „Олимпик” се прекратяват в петък, отново изпратихме СМС-и”, каза Кунова.

Много хора дори не са знаели, че имат „Гражданска отговорност” в кипърската компания, тъй като, отивайки при застрахователния брокер, просто са купили най-евтината застраховка.

 „Гражданска отговорност” е една социална застраховка. Когато сключваме такава, трябва да мислим първо за тези, които евентуално ще пострадат от нашето поведение като участници в пътното движение”, съветва Кунова. Тя е категорична, че не трябва да се търси най-евтината застраховка.