Данаил Филипов за инцидента на басейн в Кюстендил: Не пуснаха семейството ми на плаж с мотива, че е препълнен, интелигентен съм – затова снимах как ни дискриминират

20 оплаквания за недопускане на плувни комплекси в Кюстендил са постъпили за 5 дни в НПО “Ларго”, 6 са подадени в полицията

 

Ромски семейства се оплакаха от дискриминация, тъй като не ги пускат на басейни в Кюстендил. Само за 5 дни в НПО – Сдружение “Ларго” са постъпили 20 такива оплаквания. Това стана ясно по време на пресконференция в ромския квартал “Изток”, на която две семейства разказаха как не са били допуснати да влязат в плувния комплекс в кв. “Могилата”.

Стефан Лазаров

Повод за пресконференцията стана инцидентът от 12 август на плувния комплекс в кв. “Могилата”, при който трима роми са нападнали собственика, след като получили отказ да влязат заради частно парти. Данаил Филипов обясни своята гледна точка: “Решихме със семейството и с това на сестра ми в неделя да отидем на плаж. Стремим се да сме интегрирани. С пристигането на плажа човекът, който пропускаше, виждайки, че сме “цигани”, се обърна към нас и каза: „О, не, не, вас няма как да ви пуснем. Плажът е препълнен”. Като интелигентен човек, който е унижаван пред български граждани, реших да извадя телефона и да снимам – за доказателство пред институциите за дискриминация. Да, това е частен обект, но е предназначен за обществено ползване. Семействата ни са стресирани, особено децата. Бяхме жертва на агресия, а записа предадохме на компетентните органи. Ние, а не управителят позвънихме първи на телефон 112. Ние само се защитавахме”, коментира Данаил Филипов, който бе заедно със съпругата си и двегодишното си дете на срещата.

Милена и Марио

“Управителният съвет на Сдружение “Ларго” осъжда всяка форма на дискриминация. Призовавам компетентните институции да не допускат дискриминация, омраза на етническа или религиозна основа”, каза председателят Сашо Ковачев. Той допълни, че са подадени вече 6 жалби в полицията и е проведена среща с началника на РУ-Кюстендил Росен Райчев. Сезиран е и Българският хелзинкски комитет, с искане за юридическа помощ за търсене на правата на ромите по съдебен ред.

Милена и Марио, които са семейство, разказаха как не са били допуснати до общинския плаж през изминалия уикенд. “Охраната ни каза, че плажът е препълнен и не може да влезем. Разбрахме, че имали заповед да не допускат цигански граждани”, сподели двойката. Потърсени за коментар, от община Кюстендил отвърнаха, че при тях не са постъпвали жалби.

Припомняме, че инцидентът на плувния комплекс в кв. “Могилата” завърши с трима арестувани – Любен Асенов, Данчо Емилов и Бисер Емилов, които са били и най-арогантни, когато собственикът на обекта, 44-годишният Петър Илиев, им обяснил, че по това време има частно парти и не могат да влязат в плувния комплекс.