Сбъдната мечта: След 6 години преговори с БДЖ Методи Панайотов докара локомотива от Дупница пред музея в Бараково

MINOLTA DIGITAL CAMERA
Filed under: Общество | 

Чудакът от бившата фабрика строи и паметник на фабриканта Иван Балабанов

MINOLTA DIGITAL CAMERAМечтата на Методи Панайотов от с. Бараково да се възстанови поне част от жп линията и върху нея да се постави локомотив с няколко вагона е на път да се сбъдне. В понеделник преподавателят от НХА сложи подписа си под договор с БДЖ, чрез който холдингът предоставя локомотива пред Локомотивното депо в Дупница на сдружение „Иван Балабанов” за съхранение и стопанисване.MINOLTA DIGITAL CAMERAПреди обяд същия ден с няколкочасова подготовка локомотивчето, дърпало десетилетия вагоните по отсечката Кочериново-Рилски манастир, бе натоварено с кран на товарен автомобил и потегли по Е-79 към новата си гара пред музея „Иван Балабанов”, стопанисван от Методи Панайотов и семейството му.Операцията по товаренето на локомотива бе записана от софийско филмово студио, което подготвя филм за Методи Панайотов.Филмът ще бъде предоставен на БНТ за излъчване.MINOLTA DIGITAL CAMERAНа първо време, поясни развълнуваният бараковчанин, потомък на работници в Балабановата фабрика, ще поставим релси, а върху тях локомотивчето заедно със 7 вагона. „Остана ми само да извозим вагоните, което ще ни излезе скъпо, тъй като са на различни места, но краят му се вижда”, коментира той. И допълни: „В момента съм събрал над 100 м релси, над 100 железни траверси и над 10 дървени траверси, които са уникални за времето си, и върху тях ще положа композицията.” Предстои реставрация на локомотива, който тежи 5 тона. За целта ще пристигне известният специалист по локомотиви и вагони инж. Димитър Деянов, който ще направи опис на частите за реставрацията. Подготвят, се макар и като декори, 7 вагона, така че композицията да бъда пълна и един ден да тръгне.

Влакът ще се композира на пътя, свързващ кочериновските села Бараково и Пороминово. Реставрацията ще се извърши с лични средства на Панайотов и от дарения.

Идеята за разполагане на автентичен трен от Рилската железница, използван до 60-те години на миналия век в Балабановата фабрика, е изцяло на братята Иван и Методи Панайотови, собственици на частния музей „Иван Балабанов” в Бараково. Реализира се след цели шест години преговори с БДЖ за предоставяне на единствения оцелял локомотив пред Локомотивното депо и издирване на вагоните. На последната си сесия Общинският съвет в Кочериново даде съгласие за разполагането на композицията върху тротоара срещу музея, като влакът ще бъде със статут на музеен експонат. Локомотивът и петте вагона ще бъдат поставени на релси с дължина от около 180 метра. Новата придобивка ще обогати колекцията на Панайотови, която съдържа десетки експонати, спасени от Методи, много документи и части от машини, и един ден ще се превърне в атракция за туристите.

Методи Панайотов разкри, че реализира в момента още една голяма своя идея – да направи паметник на създателя на фабриката в Бараково Иван Балабанов. За целта

бяха докарани над 100 т специално обработени камъни, които ще бъдат поставени в централната част на фабриката, на мястото на бившето казино.

С помощта на 8 бивши студенти на НХА и с дарения се предвижда паметникът ще бъде изграден до м. август т.г.

На 1 юни на игрището в с. Бараково пък ще бъде открит паметник на бившия вратар на „Пирин” (Благоевград) и на националния отбор Христо Христов – Бараката (1943-2006 г.). Паметникът е изграден от два камъка от вулканична скала, като основен двигател за неговото реализиране отново е Методи Панайотов.

Той е автор на две книги за фабриката и железницата – „Ние, децата от Балабановата фабрика” и „Рилската железница и Балабановата фабрика”. В момента подготвя още две книги – за големия поет, роден в с. Бараково, Биньо Иванов и автобиографична.

Рилската железница е създадена за нуждите на Балабановата фабрика през 20-те години на миналия век. Първоначално тя е използвана за транспортиране на дървения материал от планината до завода, но след това по нея се извършва и превоз на пътници. Локомотивите спират през 1960 г. по предложение на амбициозен партиен активист, счел, че железницата вече е нерентабилна.

 

Снимки:

1. Десетки служители на депото наблюдаваха сложната процедура.

2. Два часа продължи операцията по качването на локомотива на платформата на товарния автомобил.

3. Въпреки своите 65 години Методи Панайотов се качи на локомотива, като помагаше да бъдат прикрепени въжетата.