Богдан Кирилов е новият директор на Агенцията по лекарствата

Директорът на Агенцията по лекарствата Асена Стоименова е подала оставка, считано от 17 август. Стоименова е посочила лична причина за оставката си.  Новият Директор ще бъде нейният заместник Богдан Кирилов, който е назначен за такъв през ноември 2017 г.
Постът на заместник директор бе вакантен в продължение на години. Назначаването на заместник на Стоименова бе в основата на шумен скандал между нея и служебния здравен министър д-р Илко Семерджиев. Стоименова се оплака, че е била заплашвана с уволнение, ако не назначи човек на длъжността, а прокуратурата повдигна обвинение на министъра. Очаквано съдът оправда Семерджиев по всички обвинения. Малко преди скандала с назначението, имаше слух, че Стоименова ще бъде сменена. В нейна защита бе събрана подписка от фармацевтични компании.

Последният скандал с Асена Стоименова бе преди месец в Народното събрание. Тя бе поканена да даде обяснение пред народните представители за спрените лекарства съдържащи китайската субстанция за валсартан. Стоименова отказала с аргумента, че била заета, а на сайта на агенцията има цялата необходима информация. След остра реакция на председателя на народното събрание Караянчева, която заплашила да я доведе принудително, Стоименова все пак се яви и отговори на въпросите на депутатите.
Агенцията по лекарствата е основният регулаторен орган в страната. Там се издават разрешения за употреба, за внос и износ, за търговия на едро и дребно, поддържа се регистър на лекарствата и медицинските изделия. Агенцията осъществява и контрол над дейността на фирмите на лекарствения пазар.
Според запознати, смяната на Стоименова е била подготвена още с назначаването на Кирилов за заместник директор. Най-подходящи за такива смени са месеците на летните отпуски. На Стоименова е обещано да бъде назначена за съветник на министъра на здравеопазването. След смяната се очакват промени на пазара в сферата на дистрибуцията и медицинските изделия.
Богдан Кирилов е завършил „Фармация“ във Фармацевтичен факултет, Медицински университет – София. Придобива и специалност „Обществено здраве и здравен мениджмънт“ във Факултет по обществено здраве, Медицински университет – София.